Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 10 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Аби уникнути тортур, харків’янин вистрибнув у вікно райвідділу міліції

19 листопада 2008, 08:45
Дата ефіру/події: Середа, 19 листопада 08:45

Справу в прокуратурі відкрили після того, як затриманий правоохоронцями чоловік вистрибнув із третього поверху райвідділку.

Гліб Скант залишився живим. Він розповів, що міліціянти його жорстоко били й навіть погрожували зґвалтувати.

Нині Гліб Скант вже вдома, днями повернувся з лікарні. У нього в двох місцях зламаний хребет, тяжка черепно-мозкова травма, численні синці та забиття.

Чоловік запевняє: більшість цих травм заподіяли правоохоронці, і тільки спину зламав, випавши з третього поверху райвідділку міліції. З вікна він вистрибнув сам.

Гліб Скант, постраждалий: «Ломали руки и ноги, делали удушающее, терял несколько раз сознание. Потом был доставлен в РОВД. Пока доставляли до РОВД, два раза останавливались, меня избивали в машине. Когда приехали к РОВД, об дверь ударили пять раз – ну, не могу сказать точно, головой об входную дверь. Входя в этот кабинет, в матерной форме объяснили, что сейчас изнасилуют меня. Как бы мириться с этим я совсем не собирался, потому что... Ну, а для чего жить после этого? Совсем неинтересно. Я увидел окно. Далеко по коридору. Разбежался и выпрыгнул в окно».

За що потрапив до міліції, каже, й сам не второпає: виразного звинувачення «оперативники» не висували. Просто напали у під’їзді. Чоловік навіть не одразу зрозумів, що це правоохоронці.

Вже потім батьки намагалися з’ясувати, на яких підставах затримали. В міліції щоразу відповідали інше.

Володимир Інютін, батько постраждалого: «Жена опять их спрашивает: за что был мой задержан сын? Они стоят, молчат. Потом один поднимает голову и говорит: его задержали за хранение наркотиков. Она говорит: у него были обнаружены наркотики? Он опустил голову – нет. Мы спрашиваем – какая причина? Наркотики? Он говорит: нет. Мы говорим: что? А что еще? Он говорит: якобы какой-то незнакомый проходил и видел двух молодых людей, стоящих и разговаривающих на площадке, и он якобы у одного увидел предмет якобы похожий на пистолет. Он позвонил в милицию и вызвал милицию».

Навіть якщо людину підозрюють у причетності до торгівлі наркотиками, це не дає стражам закону права знущатися з неї, - пояснюють у Харківській правозахисній групі. Тепер, коли випадок набув розголосу, правоохоронці мають доводити, що не катували Гліба. А не він переконувати, що його таки били.

Андрій Крістенко, правовий експерт Харківської правозахисної групи: «У них могли быть какие-то основания для задержания. Однако, как только милиция одевает наручники, она обязана дальше охранять жизнь и здоровье этого человека. Да, конечно, его доставляли в наручниках. И это видели очевидцы».

Коментувати інцидент посадовці з Харківського управління внутрішніх справ відмовляються категорично. Відомо тільки, що оперативників, які затримували Гліба Сканта, поки що усунули від виконання службових обов’язків. Триває службова перевірка.

Натомість кримінальну справу порушила обласна прокуратура. За статтею «зловживання службовим становищем». Але це поки що, - пояснює прокурор. Адже факт катувань ще треба довести.

Василь Сінчук, прокурор Харківської області: «Коли ми проведемо слідство, виконаємо всі слідчі дії, зберемо до купи всі ці обставини у вигляді процесуальних слідчих дій і документів, тоді ми приймемо рішення – що ж було, який кінцевий склад злочину. Я стою на точці зору, що злочин мав місце».

Прокурор переконаний: ця справа дійде до суду.

Ганна Силаєва, В’ячеслав Душка, Харків, НТН

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.