Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

(Спецреп НТН) Містична справа перевертнів у погонах: судді починають усе спочатку

30 березня 2009, 13:34
Дата ефіру/події: Понеділок, 30 березня 13:34

Цю справу називають містичною. Адже щойно слухання добігало кінця, комусь із суддів ставало зле. Один навіть помер.

Тепер у справі призначили новий склад із двох суддів і трьох народних засідателів та чотирма запасними.

Незважаючи на це, швидкого фіналу ніхто не очікує. Адже справу слухатимуть заново.

Резонансні затримання членів банди Гончарова розпочалися 2002-го. На карбі зухвальців у міліційних погонах - 13 вбивств та 70 інших злочинів.

Покійний чоловік Ольги Селеверстової був валютником. Знайомство з ватажком угруповання стало для нього фатальним - двотисячного року бізнесмен безслідно зник.

Ольга Селеверстова, дружина загиблого: «Его похитили, когда он шёл в гараж, требовали выкуп. Потом зверски замучали, убили и закопали в поле. На стадии следствия были показания, они же сами показали место, где закопали труп моего мужа. Этот эпизод абсолютно доказан».

Із матеріалів справи: «Гончаров Ігор Ігорович, 1959-го року народження. Колеги називали його професіоналом з великої літери, однак складним у спілкуванні. У вересні 97-го, працюючи на посаді старшого оперуповноваженого Боярського ВБОЗ, Гончаров отримував оперативну інформацію про фінансові успіхи громадян. Незабаром зібрав групу з кількох міліціянтів та раніше засуджених. Угруповання поділялося на дві відносно самостійні групи. Кожна з них мала свої функції. Перша спеціалізувалася на силових захопленнях людей, їх охороні та отриманні викупу. Функції другої - аналітика, спостереження за потенційними жертвами та розробка шляхів відходу з місця злочину. Перший епізод банди датується вереснем 97-го. Кривава діяльність перевертнів тривала більше п`яти років».

У двотисячному Гончаров відчув – його активна діяльність привернула увагу колег. Розв’язати проблему він вирішив просто і дієво.

На цьому місці не так давно було приміщення київського відділу УБОЗУ. Воно заважало транспортній розв’язці, і його знесли будівельники. Двотисячного це планував зробити і Гончаров. Щоправда, то було зовсім не державне замовлення.

Виконавцем обрав одного зі своїх поплічників - Юрія Нестерова. Той мав необхідну підготовку.

Юрій Нестеров, головній свідок: «Объяснил - там проходит планёрка, в 7 отделе, когда собирался весь личный состав. Я понял, что он планировал одним ударом накрыть весь личный состав 7 отдела УБОПа. Он привёз меня на Московскую площадь, показал это здание. Ранее я в этом здании бывал. Он хорошо знал, как оно раположено, показал на окно. Спросил у меня - сможешь попасть вот отсюда с гранатомёта в то окно. В принципе, давно не стрелял. Я спросил, с чего, с реактивного огнемёта «Шмель»?».

Але таке замовлення Юрій вирішив не виконувати. Утім і відмова стала б для нього справжнім самогубством. Тож чоловік терміново виїхав за кордон.

А вже за два роки почалися масштабні затримання. У травні 2002-го взяли Гончарова. Головним свідком у справі став саме Нестеров, який зголосився співрацювати зі слідством.

А вже після року розслідування ватажок банди Гончаров несподівано помер у СІЗО.

Марія Самбур, адвокат Юрія Нестерова: «Единственное связующее звено, если кто-то был кроме Гончарова, от которого поступали заказы, эта ниточка умерла вместе с Гончаровым».

Віктор Бояров, адвокат Ігоря Гончарова: «Сейчас заканчивается повторное дело о его смерти. Первоночально его рассматривал Шевченковский суд. Был приговор в отношении работника СИЗО. Но потом в апелляции дело вернули на дораследование и сейчас дело закончено и вновь направлено в суд. Смерть Гончарова связана с действиями работников УБОП, которые его задерживали, потом проводили активные допросы, после которых он перенёс три операции. Официальная версия, что он был избит работниками СИЗО».

Зі смертю головного перевертня слідчі втратили надію вийти на справжніх замовників убивств та викрадень. А за деякий час хтось захотів позбутися й головного свідка.

Марія Самбур, адвокат Юрія Несторова: «Он один из тех, кто даёт показания в суде. И как на досудебном следствии, так и в суде он даёт последовательные и признательные показания. Я полагаю, что реальная угроза жизни существует. Почему жив, потому что охранятся хорошо, по-видимому».

Близько першої ночі у під’їзді одного з будинків на вулиці Хорольській пролунав вибух. Оперативник саме супроводжував головного свідка на конспіративну квартиру, як раптом невідомий кинув у їхній бік гранату.

Обох чоловіків контузило. Та незважаючи на шок, правоохоронець відстрілювався і намагався наздогнати кілера.

Юрій Нестеров замаху не здивувався. Знав, що на нього активно полюють. Недаремно адвокати підозрюваних називають його осиковим колом для перевертнів.

Стверджує - в його смерті зацікавлені високі міліційні чини.

Юрій Нестеров, головній свідок: «Не знаю, как будет складываться ситуация, но всё, что было до этого, лично я бы назвал это саботажем со стороны руководства МВД по отношению к этому делу. В последствии к этому привело, что на нас было покушение. И я думаю, что реакция министра уже была по этому поводу. Думаю, будут изменения в лучшую сторону».

Під час розслідування з’ясували - до банди Гончарова входили два десятки людей. Однак, за словами Юрія Нестерова, їх набагато більше.

Юрій Нестеров, головний свідок: «Это не все лица, которые привлечены. Так как многие неизвестные, но достоверно известно - многие из них работают в структуре МВД, занимают должности ответственные и проявляют интерес к этому делу. Тем более, были моменты со стороны правоохоранителей, в мою сторону угрозы от действующих работников. На меня оказывают очень серьезное давление. Но, несмотря на это, я знаю, что эти люди пока на свободе, я не собираюсь менять своих показаний и надеюсь - новое руководство приложит усилия, чтобы найти людей, котрые покушались не только на меня, но и на их сотрудника».

Хоча ватажка Гончарова вже немає, адвокат Віктор Бояров і далі представляє інтереси покійника. Він не заперечує існування угруповання свого підзахисного і викрадення ним десятків людей.

Віктор Бояров, адвокат Ігоря Гончарова: «Структура этой группы была создана под определённые какие-то задачи, где государство было завязано. Наша позиция, что он не виновен. Естественно, я связан с позицией подзащитного. Дело в том, что суд и досудебное следствие уходит от того, где работал Гончаров в последнее время».

Майже чотири роки після розслідування тривав судовий процес. Юристи називають його містичним. Адже щойно судді готові були поставити крапку, як комусь із них ставало зле. Один навіть помер. Натомість, постраждалі від рук перевертнів не такі забобонні.

Станіслав Малюта, батько вбитого бізнесмена: «Тому що, не дивлячись на те, що це суто кримінальна справа, я переконаний, що ця справа має глибокий політичний підтекст. І що водночас з нашими фігурантами судиться наша система».

Ольга Селеверстова, дружина загиблого: «Я очень сильно опасаюсь, что это дело может быть просто замято, потому что никому из нашей теперешней власти нет дела до того, что девять лет люди страдают».

Днями у справі призначили новий склад із двох суддів і трьох народних засідателів з чотирма запасними. Але швидкого фіналу ніхто не очікує. Адже справу слухатимуть заново.

Олександр Дем’янчук, Аркадій Моос, Олександр Кругліков, НТН

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.