Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 10 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українські депутати та бізнесмени луплять журналістів! Закон мовчить!

9 вересня 2009, 10:30
Дата ефіру/події: Середа, 9 вересня 10:30

Не раз на репортерів нападали просто під час зйомок. За кордоном журналісти регулярно потрапляють під руку кінозіркам і супермоделям. В Україні ж нападають на кореспондентів як невиховані перехожі, так і народні обранці.

Журналістка Олена на власному досвіді відчула, що означає – напад на журналіста

Олена Солодовнікова, журналіст: «Ми приїхали взяти коментар чоловіка, який не хотів виселятися з квартири, який не мав до неї ніякого відношення. Ми просто мирно прийшли з оператором, записати коментар що і як. Ми не заходили на його територію, ми були в коридорі. Він до нас вийшов і реакція на добрий день була дуже неадекватною».

Ремонт розбитої камери Олені коштував дві тисячі гривень. Із вимогою, щоби гроші віддав нападник вона звернулася до міліції.

Олена Солодовнікова, журналіст: «Проходить місяць, міліція каже, ви знаєте, ми не будемо порушувати карну справу, це дуже маленькі суми, тому навіщо взагалі з цим зв’язуватись».

Олена – не єдина. Випадків, коли постраждалим журналістам відмовляли в порушенні кримінальної справи, насправді чимало.

Вадим Гладчук, лідер громадської організації: «Я думаю, журналісти мають запитати у прокуратури, чого ці справи не розслідуються. Тому що жодних зрушень немає. Я думаю, що журналістика – небезпечна робота і жодна страхова компанія не має погоджуватись страхувати журналістів».

Теоретично у Кримінальному кодексі стаття є. Сто сімдесят перша. Вона каже, що за перешкоджання діяльності журналіста можна навіть термін отримати – до трьох років.

Правозахисники роблять ремарку – найпроблемніше закон застосувати проти людей небідних. Але бізнесмени, що відкупляються від покарання, - це півбіди. Добитися щодо них справедливості хоч якось можна. Інша каста – депутати.

Едуард Багіров, правозахисник: «Что в реальности мы видим? Один мурло-депутат позволяет оскорблять девушку, второй – неважно какой фракции отбирает микрофон. Это банальная демонстрация своей безнаказанности и показывать журналистам свое превосходство».

Це не від почуття переваги, це від того, що журналісти говорять багато.

Вадим Гладчук, лідер громадської організації: «Вони вважають журналістів тими людьми, які заважають їм красти».

Покарати депутата-забіяку складно. Потрібно, щоб його позбавили недоторканості. Відтак, міліція не може захистити журналістів від народних обранців. Правоохоронці лише збирають інформацію і надсилають її до прокуратури. А там, зазвичай, усе і зникає безслідно.

Віталій Ярема, керівник ГУ міліції м.Києва: «Супроводжувальний лист, але він обґрунтований у зв’язку з тим, що в діях таких-то в такому-то факті вбачається ознаки такого-то злочину, направляю матеріали для вирішення питання про порушення кримінальної справи».

Хто б це не був – депутат, мажор, чи простий українець – відповідальність рано чи пізно, але настане. Таку істину підтверджує світова історія.

Едуард Багіров, правозахисник: «Если они так себя будут вести, то не только журналисты то и простые люди будут с ними обращаться, как они и обращаются, руками, ногами, булыжниками». // Борис Сачалко, Аркадій Моос, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Она просто шла... на неё просто напали... еще она нашла ушлепка, который говорил о зверствах добровольческого отряда, а потом... Слишком бурная и извращенная фантазия у барышни. Любишь продаваться, тварь? Лучше не ходи по улицам и еще лучше - в рашку, к папику путлеру, гадина!
Знайка 06.12.2014, 14:25 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.