Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Колонії вищої освіти: в Україні неповнолітнім злочинцям дають можливість навчатися

11 вересня 2009, 11:05
Дата ефіру/події: П’ятниця, 11 вересня 11:05

Департамент виконання покарань підписав угоду з університетом про правову допомогу та освіту для вихованців колоній. За тюремними партами сьогодні навчається більше тисячі підлітків. І кожному випускникові дадуть можливість пройти тестування та отримати диплом. Цілком безкоштовно.

Вчитель: «Відкрили зошити, записали число. 11 вересня. Класна робота».

Тут усе, як у звичайній середній школі. Парти, дошка, книжки та контрольні роботи. Хіба що не можна піти після уроків додому. Виправна колонія – режимний об’єкт. На уроки ходять під наглядом працівників колонії. Все інше, як у дітей на волі.

Віктор Лебідь, директор школи Прилуцької виправної колонії: «Програма нашої школи практично нічим не відрізняється від масової школи. Всі ті ж самі предмети, кількість годин на вивчення предмету».

Перед законом та суспільством вони злочинці. Для вчителів - звичайні діти. Пані Людмила вже кілька десятків років викладає в Прилуцькій виправній колонії. Переконана - юні злочинці мають майбутнє.

Людмила Слободян, вчителька Прилуцької виправної колонії: «Для мене вони діти, незважаючи на то, що вони скоїли злочин. Для когось вони злочинці. А для нас вони діти. Поряд зі мною пройшло багато дітей. У кожного своя доля. Є серед вихованців і вчителі, і лікарі, і юристи».

Отримати освіту - гарний шанс на нове життя. Головне, щоб ці молодики мали бажання. Можливість держава вже забезпечила. Департамент виконання покарань уклав угоду з університетом. Отримати вищу освіту за ґратами тепер не проблема.

Едуард Багіров, правозахисник: «Это своего рода профилактика. Чтобы дети, которые попали в тюрьму, осознали свое положение и понимали, что в будущем есть несколько путей в жизни. Одно требует тоже самое, что и делал, другое требует получить образование и стать полноценным членом общества. Это самое главное, что мы преследуем в нашей программе».

Наталя Сухицька, керівник управління університету: «Это дистанционная форма обучения. Практически вся Европа сейчас учиться дистанционно. И для нас это не новость. Ведь компьютеры там есть. Информационное поле в местах лишения свободы есть. Создаются серверы и так далее».

Вихованець Дмитро - гордість учителів Прилуцької колонії. Хлопцеві сидіти ще 9 місяців, а він уже зміг стати студентом вишу. Каже - потрапив за ґрати через дурість, але своєчасно схаменувся. Вистачило розуму пройти зовнішнє оцінювання.

Дмитро, вихованець колонії: «Проходной бал, сколько у тебя? - Сдавал украинский язык и историю. Точно не помню, что-то около 156 и 160 с копейками. - В школе на пятерки учился? - Та нет. В младших классах хорошистом. Потом похуже. - А здесь? – Ну, в меру возможностей».

І таких дітей по всій Україні вистачає. Головне - дати їм можливість. Адже повертатися за ґрати не хоче ніхто.

Артем, вихованець колонії: «По воровской не тянет? - Нет. - А чего? - Сделал уже. Осознал что сделал. Уже не тянет».

В’ячеслав Радченко, керівник Прилуцької виховної колонії: «Єсть хлопці, які знову повертаються до місць позбавлення волі. Це ті випадки, коли людина вертається в нормальне життя, а його там не чекають. Якщо дали роботу, але не має житла. А саме страшніше, коли він повертається до батьків, а батьки не приділяють йому належної уваги».

В Україні 1-го вересня 2009-го за тюремні парти сіли більше тисячі підлітків. Більша частина виросла в неблагонадійних родинах. Найпопулярніші злочини: пограбування та крадіжки. Проте, підлітків ще можна повернути до нормального життя.

З виправної колонії молодики виходять з тавром колишнього злочинця. Проте ставити на їхньому житті хрест не потрібно. Після звільнення є можливість розпочати нове життя. І яким воно буде можна вибрати по той бік колючого дроту. //Тарас Білаш, Віталій Савенко, НТН

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.