Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

13-річна львів’янка віддала циганці кілька тисяч євро заради життя родичів

20 жовтня 2009, 11:26
Дата ефіру/події: Вівторок, 20 жовтня 11:26

Яка дитина не погодиться заради здоров’я батьків віддати все? От тільки кому? Дитячу любов та довірливість цинічно використовують шахраї. 13-річна львів’янка добровільно винесла з дому та віддала сторонній тітоньці кілька тисяч євро – усе заради життя родичів.

На ній була чорна спідниця. Чорна футболка та чорне волосся. Ото й усе. Тітонька ромського типу підійшла до Софії на вулиці і запитала щось про крамницю. Відтак без вагань перейшла до діла.

Софія Фітьо, постраждала: "Вона говорить: "А ви знаєте, що на вашу сім'ю насувається біда?" Ну, і я сказала: "Ні, не знаю". А пізніше до неї підходить дівчина – років 20. І говорить: "Я все зробила те, що ви мені вчора говорили".

То була спільниця. Вона мала підсилити довіру Софії. Саме за такою схемою часто працюють шахраї - стверджують у міліції.

Андрій Бучко, керівник відділу Сихівського РВ міста Львова: "Переважно це працюють в парі двоє жінок. Одна старша – грає роль знахарки, і інша дівчина, переважно це років до 19 – 20. Переважно вдягаються так, як підлітки, і грають роль потерпілої, тобто дівчинки, якій та знахарка вже допомогла".

Софія Фітьо, постраждала: "Ця дівчина мала хвору маму, ну, вона так говорила, і ця жінка їй допомогла".

Та школярка шахрайці повірила тільки після того, як та розповіла конкретно про її родину. А ще в деталях описала зовнішність Софіїної найкращої подруги.

Софія Фітьо, постраждала: "Сказала, що якщо ви хочете щоб ваша мама була здорова, то принесіть з дому всі гроші і золоті прикраси. Я якось не задумувалась ні над чим, просто їхала, ну, вона мене переконала, що моя мама помре, і я поїхала з думкою, щоб спасти своїх батьків".

Удома дівчинка діяла хутко – гроші до сумки - і гайда назад. Радитися з кимось наміру не мала. Циганка ж попередила – ні пари з вуст, а то біди не уникнути. Псевдознахарка мала тільки помолитися над грошима та "освяченими" віддати Софії. Якоїсь миті спритниці відвернули увагу дитини і втекли.

Аня Фітьо, сестра постраждалої: "Спочатку це був страшний шок, бо це були всі гроші на той момент. І потім, звичайно, подякували, що дитина здорова. Тому що це може статися не тільки з малою дитиною".

Досвідчений шахрай обирає своїх жертв безпомилково, пояснює психотерапевт Сергій Рослюк.

Сергій Рослюк, психотерапевт: "Бачить, де є людина, яка піддається навіюванню, і яка не піддається. Це по-перше. По друге – недаремно вибирають підлітків або дітей, ну підлітків в основному, які є вже достатньо самостійними, що мають ключі від хати. Але очевидно, що в підлітка емоційно-вольова сфера є ще не достатньо зріла".

Єдиний спосіб не стати жертвою дурисвітів – не контактувати.

Сергій Рослюк, психотерапевт: "Коли підходять незнайомі люди на вулиці що-небудь таке спитати, краще одразу відійти в сторону, не дивитися в очі".

Андрій Бучко, керівник відділу Сихівського РВ м. Львова: "Щоб батьки уважніше слідкували за своїми дітьми. Провели таку розмову в сім'ї на рахунок таких випадків, і бажано, щоб діти не знали, де тримаються гроші в хаті".

Затримати шахраїв-ромів украй важко, скаржаться правоохоронці. Вони діють надзвичайно обережно – щоразу не тільки в різних місцях, а й містах. А зібравши "врожай", на якийсь час "табір іде у небо".

Вікторія Балицька, Михайло Заярнюк, Львів, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.