Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Правоохоронці змінили методи профілактики дитячої злочинності

27 жовтня 2009, 11:44
Дата ефіру/події: Вівторок, 27 жовтня 11:44

Ні - дитячій злочинності! Вітчизняні правоохоронці налаштовані радикально. І щоб дати раду, цілковито змінюють методи профілактики. Як тепер боротимуться з неповнолітніми бандитами, знає Борис Сачалко.

Цим двом – ще й вісімнадцяти немає. А вони вже полізли магазин грабувати.

"Я собі мобілку хотів, у всіх хлопців є, у мене немає".

І це добре, що міліція приїхала швидко. Якби ні – плакала б крамниця за своїми мобільними. Останнім часом діти стають агресивнішими, констатують правоохоронці. Тільки в Києві до кримінальної відповідальності притягнули триста десять підлітків. Міліціянти фіксують нерадісну цифру.

Пересічному неповнолітньому порушникові законності – шістнадцять років, зростає у кризовій родині. Основна спеціалізація – крадіжки, грабунки. Для таких підлітків злочин – форма протесту проти батьківської байдужості.

Галина Лях, психолог: "Вони мають занижену самооцінку. Діти, які невпевнені в собі. Вони потрапляють у несприятливе середовище, вони діють під його впливом. Тобто, легко навіювані".

Відгородити дітей від злочинності просто. Треба їх чимось зайняти. Гуртки, клуби - всі вони зменшують бажання підлітків порушувати закон. Вільний час плюс погане оточення – і результат невтішний.

Олександр Петров, кримінальний психолог: "Очень большая распространенность наркотиков. Доступность алкоголя. Основной фактор – незанятость чем-либо.

Відтепер відволікати дітей від злочинності буде й міліція. Розробили навіть справжню програму, як упереджувати порушення закону. Боротися разом будуть правоохоронці, соціальні служби та громада. Їх об'єднає координаційна рада.

Тетяна Бухтіарова, керівник департаменту кримінальної міліції у справах дітей: "Мы больше уделяли внимания раскрытию преступлений, а профилактика у нас на втором плане. На сегодня мы в первую очередь занимаемся профилактическими мероприятиями, мы их проводим с детьми и сиротами, мы их опекаем ".

Профілактика складатиметься з трьох рівнів. Перший - для дітей у школах та шкільних гуртах. Другий – викладання дітям з груп ризику. З ними працюватимуть шкільні соціальні і громадські служби. І третій – це підлітки-злочинці. З ними працюватимуть у міліції та в так званих центрах відновного правосуддя. Таку схему українцям підказали швейцарські колеги.

Александре Бальмер, професор школи соціальної роботи Університету Женеви: "Замість репресивної логіки ми використовуємо логіку реабілітації. Відновлюємо дитину для суспільства. Вивчаємо, які мотиви у дитини, яка діє асоціально, і намагаємося переконати її не робити цього. Наше завдання – упередження злочину, а не покарання за нього".

Надія Прокопенко, експерт: "Потрібно міняти розуміння ролі міліції в громаді з того, що "вор должен сидеть в тюрьме" до того, що ми повинні зробити, щоб вберегти дітей і нас всіх, і інших від вчинення злочину".

Поки що таку систему в Україні тестують у кількох областях. Та правоохоронці кажуть: ноу-хау вже дає результати - рівень дитячої злочинності падає.

Борис Сачалко, Аркадій Моос, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.