Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Українці не проти посидіти вдома з липовими лікарняними

17 листопада 2009, 13:27
Дата ефіру/події: Вівторок, 17 листопада 13:27

Охочих же пересідити від гріха подалі грип удома більшає щодня. Надто серед мам, котрим під час карантину треба дбати про малих дітей. Жінки просять лікарняні, медики ж відповідають: здоровим не видаємо.

Лікарняні - народові. Реалії життєві, а не паперові, доводять: щоб папірця отримати, хворим бути не обов’язково. І де отримати, і скільки, і як: усе це український люд добре знає. Останнім часом, скаржиться, тарифи зросли. За один день гривень на двадцять.

Де це бачено, щоб лікарня лікарняні продавала. Пані Оксана терапевтом уже не перший рік працює. Навіть якщо на термометрі 39 - чи видавати папірця - вирішує після огляду. Клянеться, грошей їй ніколи навіть не пропонували

Оксана Кушта, лікар-терапевт:

- Після огляду, у разі, якщо виникають питання якісь, коли у лікаря виникають сумніви щодо доцільності видачі листка непрацездатності, його оглядають завідуюча відділення, ми оглядаємо пацієнта, і приймаємо рішення.

Керівниця лікарні також здивована. Адже то великий ризик для лікаря, що лікарняного продає.

Вікторія Зацеркляна, Головний лікар поліклініки №1 солом'янського району м. Києва:

- В кожній поліклініці існує 5 рівнів контролю за видачею лікарняних листів. Перше - це лікар, друге - це завідуюча відділенням. Третє - це лікарська консультативна комісія, заступник медичної роботи і сам головний лікар.

Забороняють у клініках - з’являються в Інтернеті. Ноу-хау запровадили в Росії. Там існують сайти, на яких відвідувачеві пропонують заповнити анкету, переказати гроші на певний рахунок і за кілька днів лікарняний - у домашній пошті. В Україні цей нелегальний бізнес лише розвивається. У всесвітній мережі скромні оголошення, з номерами спеціальних інтернет-пейджерів. За одним із таких вирішили зв’язатися й ми. Буцімто потрібен лікарняний із шістнадцятого по двадцяте число. Чоловік, що не назвався, пропонує свою ціну - 50 гривень за один день. Записує дані, телефон, і обіцяє передзвонити, щойно придумає місце зустрічі. Там я маю віддати йому гроші, а він повинен поточнити всю інформацію про місце роботи: куди потрібно лікарняний виписати. Печатки, підписи справжні, переконує. Боротися з продажем липових довідок обіцяють у головному медичному управлінні столиці. Його ініціативу підтримують і лікарі. Якщо медик попадеться, покарання не уникне.

Вікторія Зацеркляна, Головний лікар поліклініки №1 солом'янського району м. Києва:

- Видаючи лікарняний лист, він знає, що може нести дисциплінарну відповідальність за неналежне оформлення лікарняного листа, матеріальну - за необґрунтовану видачу листа якщо це доведено, і кримінальну - це якщо він за це отримав винагороду.

Поки медики зрадників у своїх лавах шукають, роботодавцям залишається сподіватися на чесність своїх працівників. А ще - добряче перевіряти причини захворювань, якість печаток і достовірність лікарських підписів.

Борис Сачалко, Віталій Савенко, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.