Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Пристрої для прослуховування заполонили Україну

19 листопада 2009, 10:29
Дата ефіру/події: Четвер, 19 листопада 10:29

Жучки заполонили Україну. Лише цьогоріч працівники СБУ вилучили з обігу понад тисячу пристроїв для прослуховування. Незаконну продукцію в Україну, де є великий попит на шпигунські іграшки, завозять здебільшого з країн Азії та Росії. Правоохоронці говорять про промислове шпигунство та нарікають на законодавство: воно занадто поблажливе до торгівців таким товаром.

Розгледіти відеокамеру в краватці, наручному годиннику чи в авторучці непідготовленій людині неможливо. Шпигунські технології серед нас в повсякденному житті. Використовуються, в основному, в промисловому шпигунстві. Бізнесменів з Білої Церкви прослуховували на замовлення. Орендовані кімнати шпигуни облаштували різним начинням. Міні мікрофони, відеокамери. Щоб потрапити до приміщень, наймані шпигуни винайняли сусідні офісні приміщення. Ретельно стежили за своїми жертвами.

Марина Остапенко, прес-секретар Служби Безпеки України:

- Незаконним бізнесом займалися троє громадян, мешканців цього райцентру. А організував це все 48 річний громадянин, колишній працівник правоохоронного органу.

За 2009 рік працівники СБУ вилучили близько тисячі одиниць спецпристроїв. Затримано шістнадцятеро людей, які намагалися ввезти жучки контрабандою, чи торгували ними. Та за торгівлю чи зберігання в Україні передбачено лише адміністративну відповідальність. Тож торгівців лише штрафують, і вони знову беруться за своє. Працівники СБУ обіцяють цю ситуацію змінити.

Микола Кулєшов, заступник керівника підрозділу Служби Безпеки України:

- Розроблений законопроект про внесення змін до кримінального кодексу України, яким передбачено посилення, по-перше, кримінальної відповідальності за статтею 159. А також введення кримінальної відповідальності за виготовлення, зберігання з метою застосування СТЗ. Даний законопроект знаходиться на розгляді у верховній раді.

Правоохоронці наголошують, використовувати спецзасоби для отримання інформації - незаконно. І відповідати за законом доведеться навіть якщо ви прослуховуєте власну дружину.

Тарас Білаш, Кирило Коротких. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.