Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Притулок-розподільник для неповнолітніх став тимчасовим прихистком для Віорики Дочу

20 листопада 2009, 11:58
Дата ефіру/події: П’ятниця, 20 листопада 11:58

Зазвичай відповісти на утиски з боку батьків діти можуть тільки одним - піти з дому. Так вони й перетворюються на неповнолітніх волоцюжок. Живуть деінде, харчуються чим знайдуть. Про життя дітей, що тікають від жорстокості дорослих.

У Києві шукала родину, а потрапила до приймальника-розподільника. Вона малює власний будинок. Будинок, який їй хотілося б мати. Віорика родом з Молдови. Мама і бабуся померли. У дівчинки є батько. Але про нього вона нічого не знає. Той покинув доньку.

Віорика Дочу, підопічна приймальника-розподільника для дітей:

- Мама не хотіла мне сказать, потому что я плакала, когда она говорила, что он оставил нас и не хотіла расстраивать меня.

Після смерті батьків деякий час жила з родичкою, сестрою померлої бабусі. Та жінка, каже Віорика, мала лиху вдачу. Будь-яка провина - і на дитину чекало суворе покарання. За трихвилинне спізнення зі школи, приміром, дівчинка кілька годин простояла на колінах на горосі. Сліди і досі зосталися.

Віорика в Києві шукає тітку, Наталію Дочу. Прихисток родички - єдина можливість уникнути інтернату.

Віорика Дочу, підопічна приймальника-розподільника для дітей:

- Хочу, чтоб она пришла ко мне... Дочу Наташа Васильевна.

Таких, як Віорика в Київському притулку-розподільнику для неповнолітніх шестеро. Їм від одинадцяти до вісімнадцяти. Правопорушники чи волоцюжки. Дехто втік з дому, а декому і тікати нізвідки. Сюди потрапляють підлітки з усієї України, а ще Молдови, Росії, Казахстану.

Лариса Зуб, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Майже всі діти, які сюди потрапляли, піддавалися насиллю не лише дорослих на вулиці, а навіть і своїх батьків. Тут діти будуть почуватися, як вдома.

Це тепер як удома. Ще кілька місяців тому цей заклад нагадував похмуру каральну установу. Старий паркет, облуплені і попсовані грибком стіни, незручні ліжка.

Віталій Ярема, керівник ГУ міліції м. Києва:

- З 1954-го року це приміщення не ремонтувалося. І близько трьох місяців тому прокуратура зробила припис, бо отримувати дітей, в таких умовах дійсно було не по-людськи.

Нині умови комфортніші, розповідають працівники закладу. У кімнатах світло і тепло. Є мультимедійна техніка для навчання, іграшки і канцелярське приладдя. Навіть капличка православна є. Але відвідувати її дітей не силують.

Таміла Кравчук, керівник приймальника-розподільника для дітей ГУ міліції м. Києва:

- Термін перебування - тридцять діб. За цей період ми намагаємося з'ясувати причини скоєння правопорушення чи причини, які спонукали дитину піти з дому. Залучаємо психологів, вихователів.

У міліції кажуть, що приймальник - установа не каральна. Тут надають психологічну підтримку і допомагають владнати дитячі проблеми. Завдання номер один - м'яко віднадити підлітків від вулиці і правопорушень.

Дмитро Ільчук, Олександр Кругликов, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.