Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 13 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

24-річний офіцер муштрував своїх підопічних кулаками

26 листопада 2009, 11:45
Дата ефіру/події: Четвер, 26 листопада 11:45

Борис Сачалко, кореспондент:

- Позаду мене - елітний Президентський полк. Тут, як кажуть, гартується сталь… щоправда, надто агресивно. За невиконання наказів тутешній офіцер своїх підопічних солдатів бив.

Якось Андрій анонімне анкетування в полку проводив.

А в тих результатах чорним по білому написано: заступник командира роти Володимир Кравченко вдається до насильства. Про офіцерське свавілля Андрій одразу повідомив керівництво. Воно провело внутрішнє розслідування й виявило: заступник командира бив підлеглих уже півроку. Від методів його виховання постраждали двадцять восьмеро солдатів. Чому раніше не сповістили про знущання - в частині лише знизують плечима.

Керівництво частини таких порушень не приховало - справу одразу передали до військової прокуратури.

Андрій Овсянников, заступник командира Президентського полку:

- Я не планував навіть того приховувати. Це негативний випадок. Може цим самим я зберіг офіцеру, який служить у військах, кар’єру. Може, людина задумається, що безнаказаності немає.

У прокуратурі також не розуміють, з якого дива солдати мовчали. Володимир Кравченко бив їх за будь-яку провину, а інколи й без неї. Кулаками, ногами, чи навіть трубками від системи переливання крові. Лупцював хитро, щоб слідів на тілі не залишати.

Микола Лисий військовий прокурор Київського гарнізону:

- В жодного потерпілого наявність тілесних ушкоджень не зафіксовано, тобто, у вину Кравченко ставилося нанесення тілесних побоїв і застосування насильства. Побої - це не значить тілесне ушкодження. Це значить більше двох ударів.

Чому офіцер Кравченко так чинив, у Президентському полку лише здогадуються. Молодий, перспективний вояка, якому щойно двадцять чотири виповнилося, не міг не знати про відповідальність.

Андрій Овсянников, заступник командира Президентського полку:

- Визначити, що він був поганим військовослужбовцем, я не можу, бо характеризувався він гарно, отримував медалі, заохочення. Але що його спонукало до такого жорстокого поводженя до людей - ні він не може пояснити, ні я. Я тільки схиляюсь до якихось психічних розладів.

Психічних розладів немає. Це визнали лікарі, тож офіцер осудний. У військовій прокуратурі зачитують вирок: три роки за ґратами.

Микола Лисий військовий прокурор київського гарнізону:

- Він розуміє, що зробив невірний вчинок і розуміє, що його подальша служба вже закінчилася. Видно, що щире каяття. З урахуванням цього міра покарання мінімальна.

Пом'якшенню вироку посприяли самі побиті солдати. Свого жорстокого керівника вони… пожаліли. І попросили трибунал не бути надто суворим до Кравченка. Отака вона - армійська витримка.

Борис Сачалко, Кирило Коротких, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.