Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Замісна терапія в Україні вже 2 роки допомагає в лікуванні наркозалежних

1 грудня 2009, 12:20
Дата ефіру/події: Вівторок, 1 грудня 12:20

Наркозалежні - група ризику в статистиці захворювання на ВІЛ-СНІД. Адже інфекція нерідко передається їм під час ін’єкцій. Один із рятівних засобів - метадонова терапія: лікування наркотиком від наркотиків. Напередодні всесвітнього дня боротьби зі СНІДом ми знову торкаємося цієї суперечливої теми.

Станіслав Кухарчук, кореспондент:

- Замісна терапія: легалізація наркотиків, чи панацея від них? У Європі вона - нормальне явище. А от для сусідньої Росії програма - табу . На теренах нашої держави вона існує майже 2 роки. За цей час тільки в Черкасах нею успішно користуються 70 наркозалежних. Але шальки терезів за чи проти замісної терапії і досі неврівноважені.

Надія 20 років уживає опійні наркотики. Віднедавна вона стала учасницею програми замінної терапії. Жінка каже, для неї це єдиний шанс на нове життя .

Надія, наркозалежна:

- Если провести параллель, я могу жить нормально.

У замінній терапії застосовують ті самі наркотики, але синтетичного виробництва: "Еднок" і "Метадон". В Україні частіше використовують другий, він дешевший. Препарати видають пацієнтам у пігулках. Для тих, хто хоче позбутися залежності, дозу поступово зменшують. Єдине обмеження - відмова від уживання нелегального зілля.

Анатолій Борзинець, головний лікар Черкаського наркодиспансеру:

- Головне - соціальна адаптація. Вони десь працюють.

Замінна терапія - це не тільки лікування, а й профілактика. Адже люди заражаються ВІЛ переважно від ін’єкцій зілля. Носієм цього вірусу є мало не кожен другий наркозалежний.

Дмитро Андрійченко, співробітник громадської організації:

- Человек сам приходит к врачу, врач даёт ему препарат. И параллельно идёт приём антиретравирусного препарата, который и снижает количество вируса в крови. Снижается тем и риск епидемиологического взрыва в контексте ВИЧ СПИДа.

Контроль за видаванням цих препаратів суворий. Пацієнт має вжити їх тільки за присутності лікаря. Утім, навіть такі запобіжні заходи не завжди ефективні. Кілька місяців тому метадон з’явився на чорному ринку. До справи взялися правоохоронці. Вони з’ясували: препарат потрапив від однієї з працівниць Черкаського наркодиспансеру.

Олександр Ковалець, оперуповноважений ГУ МВС України в Черкаській області:

- Шляхом підробки документів у листах видачі лікарських препаратів привласнювала їх, та таким чином збувала.

Якщо стосунки пацієнт-нарколог ще можна контролювати, спираючись на кримінальний кодекс, то позбавити людину залежності значно складніше. За статистикою, від 2008 року за допомоги замінної терапії від уживання зілля в Черкасах відмовилися тільки двоє з сімдесяти учасників програми.

Олена Коробко-Коротка, соціальна працівниця:

- А никакой разницы нет. Разница только в том, что опийные наркотики нелегально употребляют, а метадон легально. Выход есть, но это не заместительная терапия.

Андрій Коршун пам‘ятає, як ще 2001-го випробовували програму замінної терапії. Тоді препарат видавали у вигляді сиропу. Це унеможливлювало винесення метадону з лікувального закладу. Фахівець запевняє, замінна терапія - прорив у наркології. Та медики надто завзято її застосовують.

Андрій Коршун, лікар-нарколог:

- Сейчас это первый этап, когда считается так: как можно больше набрать этих людей. Это может быть и хорошо, а с другой стороны - может привести к тому, что в программу попадут случайные люди, которые будут принимать и легальные и нелегальные наркотики.

Нині програму замінної терапії в Україні фінансується американським доброчинним фондом, та частково - коштом держбюджету. Супротивники цього методу лікування наполягають, щоб його негайно припинили. А прибічники - щоб розвивали.

Станіслав Кухарчук, Олександр Таран, Черкаська область. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Телеканал НТН вам что кто "заказал" эти больницы?Люди горло дерут по вашему наркоманы по моему наркозависимые ,доказывают что это плюс а вы ставите минус..Имейте совесть.Я хожу на платные такие больницы мне так удобно.Если не понятно обьяснят наркоманы после закрытия КЛИННИК у которых ломка будет МЕСЯЦ и которые своих родителей свещдут с ума.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.