Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Херсонщині зловмисники розкрадають орошувальну систему

3 грудня 2009, 11:31
Дата ефіру/події: Четвер, 3 грудня 11:31

На півдні України прогнозують смертельну посуху. Насувається глобальне потепління, а тут іще й свої допомагають: масово розкрадають зрошувальну систему. Ця епідемія охопила всю країну, адже викопані в полі матеріали чудово йдуть на комунікації для різноманітних коттеджних містечок. Тільки от для херсонських степів - це просто смерть. Без найбільшої у світі зрошувальної системи там загине все.

Штучне зрошення запровадили на Херсонщині у 50-х роках минулого століття. Термін експлуатації труб мав становити 150 років. Та ба. Стратегічне майно викопують дочасно. Селяни кажуть: лиходії нікого не бояться.

Віталій Соценко, фермер:

- Їх спросять: "Дайте, будь ласка, документи". "Документи в міліції, ідіть туда, самі розбирайтесь,"- і мовчки копають. Ситуація дійшла до того, що примінилось рукоприкладство, начали бить уже людей. З цим питанням виникає таке просте питання: чи є у нас держава, чи нема її, чи може вона нас захисить, нас, простих людей, які працюють на землі.

Алла з чоловіком не пускали чужаків на свою землю, не давали копати. За це й поплатилися.

Алла Кулак, мешканка с. Петрівки:

- Три чоловіка було коло машини. Одного з них я знаю, ім'я його Ігорь. Він, значить, пішов на мене нахрапом, і так обзиваючи мене, і так от з розмаху ладошкою мене цей, і потом возвращається до машини і з чоловіком розбираються. отаке от було. Просто давлять на психіку, потом уже б'ють, я не знаю.

Жінка подала кілька заяв до міліції, і про попередні погрози, і про побиття. Проте минув місяць, а відповіді немає. Єдине, чого досягла - після галасу копачі таки пішли.

Алла Кулак, мешканка с. Петрівки:

- Міліція ніяк не реагує, повинні були по закону прислати нам в десятиденний термін відповідь чи відкрити якусь кримінальну справу - нічого. В міліції говорять мені: "Може, почта плохо працює, може, конвертів у нас немає, або, може, участковий займається цим ділом, їдьте до нього. Участковому я дзвонила, він теж з ухмилкою такою, нічого сказать толком не може.

Схема дій копачів типова: одне фіктивне підприємство стає боржником іншого. Між ними нібито виникає судова суперечка, і її якийсь немісцевий суд розв'язує так: боржник розраховується трубами, що проходять під його полями. Бригади металістів, які працювали у Скадовському районі, керуються рішенням Цюрупинського районного суду 2002 року. Суддя, який виніс постанову, там вже давно не працює.

Микола Гонтарук, юрист:

- І є таке поняття, як гра словами при вирішенні питання. Тобто, в даному випадку є рішення суду про визнання права власності на залишки недіючої зрошувальної системи. А викопують всю зрошувальну систему, в тому числі, діючу.

Фермери наголошують: якби вся мережа зрошення належала державі, воювати з крадіями було б простіше. Проте, державі належить тільки центральна частина мережі, а внутрішньогосподарські гілки мали перейти на баланс районних та сільських рад.

Сергій Рибалко, заступник голови Асоціації фермерів Херсонщини:

- В одних районах у нас прийняли районні ради, в других прийняли сільські ради, в третіх, де взагалі ніхто не взяв на баланс зрошувальні системи. І саме по цих зрошувальних системах найбільше питань. Тому, що саме їх викопують, коли міліція не може пред'явить нікому претензій, тому що немає власника зрошувальної системи.

Херсонщина - зона ризикованого рільництва. Дощ улітку тут - велике диво. Селян рятує тільки зрошення. Овочі, якими Херсонщина забезпечує всю країну, без поливу не ростуть. І місця, де викопували труби, стають непридатними для господарювання.

Федір Бондар, еколог:

- Це змішування родючого грунту з материнською породою. Звичайно, все це знижує родючість землі дуже багато, буквально на половину, і так далі.

Селяни у відчаї, адже за кілька років їхня земля може перетворитися на пустелю. Правоохоронці ж не те, що втручатися, навіть коментувати цю проблему чомусь не хочуть.

Олена Ваніна, Андрій Тарановський, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.