Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 29 березня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Черкаська влада "зекономила" на мамографі

7 грудня 2009, 13:45
Дата ефіру/події: Понеділок, 7 грудня 13:45

На людському горі вирішили нажитися чиновники в Черкасах. Міськвиконком купив для місцевої поліклініки мамограф без сертифікату. А заплатив за нього з держбюджету значно більше, ніж за такий самий торік.

Щороку в Україні від раку молочної залози помирає вісім тисяч жінок. Щохвилини вітчизняні медики виявляють злоякісне утворення у грудях. Світлана Смоляр про діагноз дізналася випадково, коли прийшла на щорічне обстеження. Після перевірки за допомоги мамографа лікарі одразу відправили жінку до онкодиспансеру.

Світлана Смоляр, пацієнтка онкодиспансеру:

- Звернувшись по допомогу на процедурі мамографії, було встановлено наявність пухлини. Було подальше вирішення проблеми з лікуванням.  Ця техніка, старання лікарів фактично дали перспективу на життя.

Мамограф - чи не єдиний шанс виявити пухлину молочних залоз на ранній стадії. У Черкаській області таких апаратів п'ять. Та їх замало. Згідно з підрахунками медиків, одна машина повинна обслуговувати щороку 300 000 пацієнток.

Олег Тюрін, заввідділу Черкаського обласного онкодиспансеру:

- Благодаря современным маммографическим аппаратам выявляются опухоли диаметром 1 и 0,5 сантиметра, которые нельзя прощупать руками или какими-то другими методами исследования.

У середині цього року Черкаський міськвиконком надав гроші на купівлю мамографа для однієї з міських поліклінік. Тендерний комітет придбав апарат. Але з купою порушень, стверджують правоохоронці. Після ретельної перевірки техніки обласна прокуратура порушила проти посадовців кримінальну справу.

Ольга Лактіонова, прес-секретар прокурора Черкаської області:

- Він не мав сертифікату відповідності, а також висновку санепіднагляду. Він був ввезений в Україну без відповідного висновку, який передбачає ввезення цього апарату на митну територію України.

Нині керівництву фірми-підрядниці інкримінують зловживання службовим становищем та незаконне заволодіння державними коштами. Збитків на 650 тисяч гривень. У прокуратурі також повідомили, що мамограф купували за завищеною ціною. В Єдиному тендерному комітеті Черкаського міськвиконкому з висновками правоохоронців категорично не погоджуються.

Павло Карась, голова комітету Черкаського міськвиконкому:

- Я розумію ці дії як одну річ: це тиск на Єдиний тендерний комітет і нечесна гра однієї з Київських фірм в Черкасах.

Доки ж триває слідство, мамограф без жодних документів і дозволів успішно працює в одній із черкаських поліклінік.

Станіслав Кухарчук, Олександр Таран, Черкаси. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.