Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Скільки нині в Україні коштує народити дитину?

7 грудня 2009, 15:17
Дата ефіру/події: Понеділок, 7 грудня 15:17

Благодійний внесок чи хабар? Скільки нині в Україні коштує народити дитину? Інтернет-форуми рясніють розповідями про захмарні гроші лікарям за пологи. Втім, держава обіцяє громадянам безкоштовну медицину.

Україна плодюча. За перше півріччя цього року народилося майже чверть мільйону українців. Лідують Київ, Донбас і Дніпропетровщина. Ба, навіть більше - кількість малюків зростає. Хоча їхня поява на світ іноді стає батькам у копійчину.

За Радянських часів пологи та гроші були поняттями несумісними. Валентина Володимирівна народжувала сина вісімдесят третього. Про окрему платню лікарям вона навіть не думала. Лежала в одній палаті з п’ятьма породіллями. Її хлопчик з’явився на світ трохи раніше, ніж очікували. Тож у пологовому будинку жінка пролежала три тижні.

Валентина Володимирівна, мешканка м. Києва:

- Ні за що я не сплачувала. Вже при виписці додому - коробка конфет та великий букет квітів нянечці або медсестрі, яка виносила дитину.

Нині ж молодим запоріжанкам таке тільки сниться. За здоров’я власних дітей вони майже спустошили свої гаманці.

Ірина, постраждала:

- Начались преждевременные роды, 7-месячный ребенок, меня положили в пятый роддом, ночью начала рожать, днем родила. Ребенка забрали, положили в барокамеру, и в этот же день мне сказали купить лекарство "Куросурф".

Цей препарат стимулює відкриття легенів. У пологовий будинок його закупили півтори сотні ампул. От тільки медики про це наляканих батьків не повідомили. Змушували купувати дозу за три тисячі гривень. З тими лікарями вже спілкуються міліціонери. Іноді ж доводиться платити не тільки за ліки. На інтернет-форумах породіллі діляться цінами на послуги медиків. Вимальовується справжній прейскурант. Приміром, робота лікаря у великих містах України коштує до восьми сотень доларів, анестезіолога - до ста, медсестри - двадцять. За комфортну палату - будьте ласкаві, щонайменше п’ятьсот гривень. І це тільки за добу. Навіть дрібничок безкоштовних не залишилося: червонець - за передати речі від родичів. Суми, звісно, приблизні. І неофіційні. Тож і платять не всі. Приміром, Тамара не платила. Щоправда, у неї теж було не все добре.

Тамара Бондарчук, молода мати:

- Условия были не совсем хорошие. На УЗИ мне сказали, что у меня гипоксия плода, недоразвитость плода, и из-за того, что у меня узкий таз, мне будут делать кесарево сечение.

Вагітну легко налякати, каже Тамара. Та неладне почала підозрювати, коли лікар виписав купу медикаментів. За послуги ж гроші брав окремо.

Тамара Бондарчук, молода мати:

- За сутки 600 гривен. Просто я потом поняла, что это просто развод.

Наступного ж дня майбутня мати втекла з пологового будинку. В розпачі прийшла в інший. І там місяць потому сама народила здорового хлопчика. І майже за безцінь.

Тамара Бондарчук, молода мати:

- Единственное, что мы заплатили - это за роды по бухгалтерии, для киевлян они составляют всего лишь 200 гривен.

Це так званий доброчинний внесок. У пологових будинках наголошують: платних послуг тут немає, оскільки це державні установи.

Наталя Гончарук, головний лікар Київського міського пологового будинку №1:

- Есть специальный счет, есть постанова 1222 от 2002 года, которая разрешает иметь роддомам счета, на которые поступают вот такие деньги благотворительные.

А ось дякувати лікарям ніхто не забороняє, каже Наталя Петрівна. Тим більше, комунальні пологові будинки майже всюди бідують.

Наталія Гончарук, головний лікар Київського міського пологового будинку №1:

- Это и медикаменты, питание, бытовые - отопление, свет, электроэнергия, мягкий инвентарь.

Тож будь-якій матеріальній допомозі радіють. На доброчинні гроші, приміром, ремонтують приміщення. Роблять його сучаснішим.

Палат, у яких лежать із десяток жінок, практично не залишилося. Домінують затишні кімнатки, де мати живе одна з дитиною. Ще й батько може залишатися.

Наталія Гончарук, головний лікар Київського міського пологового будинку №1:

- Будем смотреть реально на вещи: человек, который захочет находиться в этой палате, я думаю, что у него возникнет ответное желание чем-то помочь роддому, как вы считаете?

Тетяна Монтян, правозахисниця:

- Люди у нас зазвичай вдячні, і якщо до них поставилися по-людському, то вони самі будуть тицяти лікарям, ви ж знаєте старий анекдот: цукерки і квіти не п’ю, як кажуть лікарі. Я не проти, коли лікарям, які заробляють копійки, віддячують, але вже після.

Зрештою, це особиста справа кожного. Адже Конституція гарантує нам безоплатну медицину. Фінансується вона за рахунок українців, платників податків. Якщо ж фінансується погано, людям варто спитати, куди поділися їхні гроші. Але це питання вже не до лікарів.

Олена Ткаченко, Олександр Данилов, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.