Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

З'явилась схема вициганювання грошей за допомогою особливих листів

9 грудня 2009, 12:52
Дата ефіру/події: Середа, 9 грудня 12:52

Нова схема вициганювання грошей. Мешканцям невеличких містечок України надходять дивні листи з вимогою сплатити борг. Селяни обурюються. Вони нікому нічого не винні.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Одного дня поштар невеличкого села, що на Полтавщині, привіз своїм односельчанам дуже дивний і дуже цікавий лист. Він і знати не міг, що у цьому листі вимога про сплату неіснуючого боргу.

Такий лист цій жінці надходить уже втретє. Спочатку невідомо за що вимагали заплатити 800 гривень. У другому посланні сума трохи менша: близько чотирьохсот, а в останньому - лише понад сто. Віддавати гроші пані Валентина наміру не має.

Валентина Тимець, мешканка с. Денисівки:

- Все приходить в отаких конвертах. Конверти абсолютно одинакові, штампи всі однакові, от тільки суми різні. Та і суми невеличкі, щоб людина подужала заплатить. Ну як я ото думаю, то це звичайний лохотрон.

Схожі листи надходять половині місцевих селян. Ірина сама нещодавно позику погасила. А тут - на тобі, ще треба борг сплатити.

Ірина Іващенко, мешканка с. Денисівки:

- Кредит закритий, звідки ці листи йдуть - незрозуміло. Ну, ви знаєте, в мене маленька дитина, то страшновато. Бо невідомо, хто вони такі і що їм потрібно.

Головна поштарка села своїх односельців заспокоює.

Валентина Івасенко, керівник відділу Укрпошти с. Денисівки:

- Підходять люди, запитують, і я їм пояснюю, що боятися нічого, і це просто. Ну, як уловка, як розіграш.

Що це за компанія, яка село розігрує? На листі адреси нема, лише красива й гучна назва організації. А ще номер абонентської скриньки, рахунок, на який потрібно оплатити борг і телефон. Дзвонимо за ним.

- Да, у нее задолженность перед издательством ІМП - это за карточки в мире дикой природы, которые она заказывала, подписываясь на рассылку, заполняя купоны в 2007 году.

Картки про дику природу пані Валентина й місцеві мешканці отримували, але підписуватися на них, а тим більше платити за них навіть не думали. Такими схемами вициганювання грошей інтернет переповнений. І всюди фігурує одна й та сама компанія. Юристи переконані: віддавати гроші не потрібно. Жодної юридичної сили цей лист не має.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Даже если бы эта бабушка оформляла кредит, получала товар на 157 грн., то торговая компания обращается к ней и обращается в суд. Только так можно взыскать задолженность. Но не передавать коллекторским компаниям.

Так ошукують здебільшого в невеличких містечках і селах. Тамтешні жителі часто своїх прав не знають. А тому для них простіше заплатити сто гривень, ніж боятися злих кредиторів.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Ну так а бабуля - она что знает? Законы она знает, правила, она не знает, что такое "лохотрон"? На это и ставка. Люди, которые живут в регионах, они не знают, что происходят в городах. В городе такое будет тяжело прокрутить. И, как правило, объектами посягательств являются дедушки, бабушки, инвалиды. Просто у этих людей совести нету.

Юристи радять, якщо вигаданий борг прийдуть вимагати особисто кредитори - не бійтеся, і грошей так просто не віддайте. Адже на будь-які стягнення має бути дозвіл суду.

Борис Сачалко, Олександр Данилов, Олександр Кругликов, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.