Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Незаборонені "паті-пілз" стали заміною "Екстазі"

11 грудня 2009, 14:50
Дата ефіру/події: П’ятниця, 11 грудня 14:50

Вони діють як "Екстезі", але продавати їх не заборонено. Вони коштують трохи більше гривні, але на танцмайданчиках їх продають за кілька сотень. Вони виганяють глистів з великої рогатої худоби, але вживають їх переважно мажори в дорогих нічних клубах. Вони - це таємничі пігулки "паті-пілс". Свідок з'ясував усю правду про веселий хімічний препарат.

Наркота футболу не перешкода, вважає спортсмен Ігор і ковтає пігулки-стимулятори. Щоправда, тільки тоді, коли душа прагне розбещених утіх.

Ігор, студент:

- С девчонками, бывает, на целую ночь идем в клуб. Закидываемся.

Закидуються препаратами, що викликають буйну радість. Строкаті кружальця з найвибагливішим тисненням. У капсулах чи без. Завсідники нічних клубів називають їх "паті-пілс", з англійської - пігулки для вечорниць.

Ігор, студент:

- Як вживаєш, припустимо, одну таблетку, там відчуття такі: голова кружиться, літає. Більш рухатись хочеться. Там, не знаю… Танцювати.

Що це в тих пігулках таке веселе й радісне - з’ясовують хіміки. Препарат для буйних вечорниць зважують, препарують і доправляють до хроматографа. Апарат досліджує, що входить до складу речовини.

Отримані результати аналізує фахівець Оксана Ґудзь. Дослідниця приголомшена.

Оксана Ґудзь, керівник сектору НДЕКЦ при ГУ МВС України в м. Києві:

- В цих капсулах ми виявили бензилпіперазин. Ця речовина в 50-х рр. дуже широко використовувалася у ветеринарній практиці як глистогінний засіб.

Михайло Прус, доктор ветеринарних наук:

- Ось це у тварин. Такі глисти паразитують у коня, такі глисти паразитують у собак, котів, ось такі паразитують у свиней, і такі ж, до речі, паразитують і у людей. Це круглі глисти.

Професор Прус тішиться колекцію паразитів. Саме завдяки "Піперазину" зібрання поповнювали кільчастими червами. Препарат діє на нервову систему глистів: хробачків паралізує, і вони випадають із кишківника. Та коли дозу ліків перевищити, то хімія починає діяти не лише на гостей тіл наших.

Михайло Прус, доктор ветеринарних наук:

- При прийомі у завищених дозах вони викликають такі явища ейфорії і мають деякий галюцинаторний ефект.

Побічний ефект "Пепіразину" помітили в сімдесятих роках, а масове поширення препарату почалося в середині дев'яностих минулого століття. На дискотеках у Сполучених Штатах, приміром, глистогінний засіб видавали за "Екстазі". Ефект той самий, але коштує дешевше.

Михайло Прус, доктор ветеринарних наук:

- Він коштує, на перший погляд, недорого: лише гривня одинадцять.

Це за десять таблеток. Попри низьку ціну, попит на пігулки невеликий, твердять фармацевти.

Тамара Язвінська, фармацевт:

- Вони можуть викликати порушення нервової системи. А також у людей, які працюють з точними механізмами, може виникати тремор рук, головний біль, тому тільки за рецептом має відпускатися.

Утім, придбати пігулки для невгавущих танців можна і без припису лікаря. Інтернет завжди напоготові. Перша-ліпша сторінка розповідає про переваги пігулок, дає контактні телефони й ціни, які у 200 разів перевищують аптечні. Щоправда, про базову речовину, а тим паче, глистів - ані титли, ані коми. Чи є перестороги до вживання - "Свідок" запитує у продавця.

Продавець наркотику:

- Ціна - двісті гривень. П'ять годин буде ковбасити, дванадцать не будете спати. Діє як амфітамін з "Екстазі". Дозволяться з усім вживати. Жодних наслідків!

Наслідки ж, насправді, є, твердять фахівці. Надуживання пігулками для вечорниць може призвести до суттєвих порушень у діяльності нервової системи, і навіть паралічу. Куди ж дивиться міліція? Піперазин до переліку наркотичних чи навіть психотропних препаратів не належить, тому протистояти розповсюдженню веселих пігулок правоохоронці не мають змоги.

Дмитро Ільчук, Віталій Савенко, Кирило Коротких, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.