Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Влада хоче очистити центр Києва від... книгарень

16 грудня 2009, 14:02
Дата ефіру/події: Середа, 16 грудня 14:02

Геть із центру Києва! Міська та районні влада взялася очистити серце столиці від книгарень і видавництв. Тамтешні працівники дізнаються про виселення. Кажуть, на їхні місця вже претендують фірмачі. І на закон мало хто зважає.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Видавництво "українська енциклопедія" знаходиться у цьому приміщенні на вулиці Богдана Хмельницького понад п’ятдесят років, а от зараз їх попросили… з речами на вихід.

Це найстаріше науково-літературне видавництво в Україні. Про своє виселення на вулицю тут дізналися абсолютно випадково, коли зазирнули у списки Київради. Там в переліку об’єктів, що підлягають приватизації, значився і їхній будинок у середмісті. Разом з українською енциклопедією під загрозою виселення опинилися пошуково-видавниче агентство "Книга пам'яті" та дитячий журнал "Соняшник".

Роман Вишневський, керівник видавничо-пошукового агентства:

- Хай мене розстріляють, я звідси нікуди не піду, тому що це все за двадцять років, такою важкою працею далось! Ви собі не уявляєте.

Їм і нині тут працювати нелегко. Будівля десятиліттями без ремонту. Старі пошарпані меблі, понівечені стіни. Звірячий холод - на вулиці зима, а тут і досі не ввімкнули опалення. Видавці обурюються: замість сприяти вітчизняній культурі, її усіляко душать. У Київраді видавцям радять не панікувати. Кажуть, остаточно ще нічого не вирішено.

Олександр Бригинець, голова постійної комісії Київради з питань культури:

- Рішення Київради прийнято, воно не підписано мером, це означає, що воно не набуло чинності. Тепер вже створена комісія Київради, яка повинна вивчити цю ситуацію і розібратися, як таке могло статися, і підготувати проект, який міг би покращити цю ситуацію.

Прибрати із середмістя хочуть і книгарню "Сяйво". Про те, що приміщення продали, її керівництво теж дізналося абсолютно випадково. Звернулися до Шевченківської райадміністрації продовжити умови оренди, а отримали новину про своє виселення.

Алла Решетникова, заступник директора книгарні:

- "Вы уже не собственники, ваше помещение продано 16 сентября 2009 года", вот таким образом мы узнали, что помещение, которое мы орендуем 48 лет, цинично обходя все законы, продано.

Кому продали приміщення "Сяйва", не відомо. Нового власника тут ще не бачили, зв’язатися з ним телефоном неможливо. Як можуть столична і районна влади виселяти видавництва та книгарні, загадка, адже такі дії антизаконні. В січні минулого року Верховна Рада запровадила мораторій на виселення редакцій друкованих ЗМІ, закладів культури, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження.

Олександр Бригинець, голова постійної комісії Київради з питань культури:

- Виселити книгарню з цього приміщення неможна. Таким чином, не зважаючи на те, що це приміщення було куплено і те, що власники планували отримати з цього якісь прибутки, цього не буде, бо вони будуть змушені і під тиском громадськості, і юридично залишити там книгарню.

Але працівники закладів культури на закон не надто покладаються: самі збирають підписи проти закриття закладів. І проводять громадські акції. Адже всі пам’ятають, як із центру Києва одне за одним зникали видавництва та книгарні.

Михайло Зяблюк, директор видавництва:

- З Києва уже повиселяли з центра десятки книгарень, всі центральні видавництва, практично, виселені - і от така собі духовна пустеля зроблена, а тепер добралась і до нас.

Алла Решетникова, заступник директора книгарні:

- Выгнали вот: уже за период пять лет выгнали нотный магазин, выгнали искусство, выгнали мед. книгу. Там находятся модные бутики, а книга не нужна.

Марина Борисполець, Святослав Мелешкін, Аркадій Моос, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.