Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 13 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Вчені: як вберегтися від наслідків "фіаско в коханні"

18 грудня 2009, 11:28
Дата ефіру/події: П’ятниця, 18 грудня 11:28

Відмова може розпалити в людині неконтрольоване полум'я. Особливо відмова в інтимі, про що свідчить ціла купа наших сюжетів. А від кохання до ненависті - взагалі один крок. Нерозділена любов - то хвороба. Вона навіть має свої симптоми й методи лікування. Недуга може прогресувати й призвести до трагічних наслідків. Чим небезпечне "фіаско в коханні", з'ясовувала Олена Ткаченко.

В їхньому мозку виробляється фенілетиламін. В організмі зароджується нове відчуття. Вони закохуються.

Олена, постраждала:

- Він протягував до мене руки, бив мене, тягав мене за волоси, витягував з бару. Саша за мене заступився, і якось за дві неділі підсудний подзвонив Олександру і сказав, що він визиває його на дуель.

А це - теж любов. Просто висловлює молодик її по-іншому. Невдачу вирішив виразити в кулях. Він із десяток їх всадив у шістнадцятирічного парубка. Стороння людина постраждала через те, що дівчина йому відмовила.

Олександр Губенко, старший науковий співробітник Інституту психології:

- Часто это тяжелые переживания для человека, если он искренне любит. Облом, по-бытовому.

Науковці кажуть: нерозділене кохання - то справжня хвороба. А точніше, вірус. Він навіть внесений у загальний перелік Всесвітньої організації охорони здоров’я. Шифр недуги - шістдесят три, крапка, дев’ять. Її відносять до психічних відхилень. Покинуті коханці стоять у класифікації після алкоголіків, маніяків-підпалювачів, клептоманів і висмикувачів волосся. Хворих на кохання без відповіді навіть за симптомами можуть вирізнити. Є фізичні: безсоння, головний біль, перепади артеріального тиску. Бувають і психологічні: жаль до себе, зміни настрою, завищена самооцінка. А головне - синдром нав’язливої ідеї: любить, але мовчить.

Юрій Ірхін, психолог:

- Любые эти психоэмоциональные состояния скоротекущие и проходят сами по себе, но, опять-таки, все зависит от степени. Есть такое понятие, как гиперстресс: например, человек настолько сильно возбуждается, разочаровывается, расстраивается, что самостоятельно назад вернуться не может.

Імпульсивні та необдумані вчинки - ще один симптом цікавого захворювання. Наслідком може стати навіть чиясь смерть.

Олександр Губенко, старший науковий співробітник Інституту психології:

- Суициды на почве несчастной любви - это ж была мулька 18-19 века, доны и сэры стрелялись через одного. Это ж сейчас он менеджер, познакомился на дискотеке с тремя девушками, и со всеми встречается. Тогда это было более камерное чувство.

Таке трапляється й нині. У Маріуполі місяць тому чоловік висадив у повітря себе й дружину. Між ними наче пробігла чорна кішка, постійно сварилися.

Тетяна Золотарьова, заступник керівника відділу мелітопільського МВ міліції:

- Як було з'ясовано, у подружжя відбувалася сварка, після чого чоловік схопив дружину, притиснув до себе, відбувся вибух, внаслідок якого вони загинули.

Такі випадки вже патологія, кажуть психологи. Якщо людина здатна долати негативні думки самостійно, вона психічно здорова. Убезпечитись від вірусу варто, стверджують спеціалісти. В Японії, приміром, людей, що зазнали фіаско в коханні, ізолюють від колективу. Там навіть у трудовій угоді написано: таким обов'язково надавати відпустку. В Україні ж до того поки далеко. Відтак, фахівці укотре радять підвищувати імунітет… від нерозділеного кохання.

Олена Ткаченко, Ігор Молчанов, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.