Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Новий закон дозволяє органам влади вилучати землю у власників

18 грудня 2009, 13:19
Дата ефіру/події: П’ятниця, 18 грудня 13:19

Мій дім - моя фортеця. Цей вислів може стати лише приємним спогадом для українців. Адже в дію вступив новий закон, який дозволяє місцевим органам влади вилучати приватні ділянки землі разом із будинками. Це якщо на вашій території планують будувати важливі для громади об'єкти. Але розмите формулювання - "для суспільних потреб" дає чиновникам повну свободу дій і фантазії.

Щоби задіяти закон про відчуження земельних ділянок депутати Верховної ради мали подолати президентське вето. І їм це вдалося. Проголосувало 326-теро нардепів. Переконлива конституційна більшість. Відтепер місцева влада може забирати приватну власність для суспільних потреб. Наприклад, для будівництва доріг, мостів та іншої інфраструктури. Та за добрими намірами можуть ховатися цілком корисливі інтереси.

Тетяна Монтян, правозахисниця:

- У нас не можна визначити, що у нас є суспільним інтересом. Не виключено, що дійсно потрібно буде будуватись щось потрібне, але відмежувати це дійсно потрібне від корупції у нас в країні, фактично, не можливо. Тому що немає ніяких алгоритмів з'ясування суспільної думки.

Відтепер, якщо на вашу землю впало око чиновників, маєте два варіанти: взяти грошову компенсацію чи погодитися на рівнозначну земельну ділянку. Часу на роздуми - лише рік. Якщо не погодитеся - за рішенням суду можете залишитися ні з чим. Є у справі ще одна підводна течія: оцінюватимуть ваше майно експерти, призначені державою.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- Я впевнений, що це буде дуже суб'єктивне ставлення. Дуже багато буде залежати від чиновників на місцях. Це було б нормально, я про закон, якби це було відведено до центральних органів влади.

Олег Серкін побудував свій будинок на Русанівських садах іще в середині дев'яностих. Це скандальний дачний сектор, частину якого планують знести для будівництва мосту. Олегів будинок теж у списку. Ще до прийняття закону він підписав угоду з Київською владою: за бюджетні кошти мали виділити земельну ділянку та будувати рівнозначний будинок. На схожі умови погодилися й деякі сусіди. Та у виконання умов ніхто не вірить.

Олег Серкін, власник приватного будинку:

- Кто на компенсацию, кто на получение квартиры, или на получение на Горбачихе участка. С построением равнозначным. Ну, договор подписан, а никаких движений нет. Мы думаем, что так не будет, нам ничего не дадут.

І таких жертв "будівництва для суспільних потреб" може суттєво побільшати. Наприклад, у Києві фахівці пророкують цілу навалу на власників землі. Мовляв, земельні запаси столиці безцільно розпродали, а будувати ті ж об'єкти для "Євро 2012" десь, та треба.

Дмитро Андрієвський, депутат Київради:

- ЇЇ треба масово забирати. Не разові робити зверненя до суду, а ми передбачаємо, що будуть масові такі судові процеси, які будуть забирати землю у власників. Уявіть собі, як Черновецький однією рукою підписує рішення, де зелена зона виводиться з зеленої і віддається під забудову, а з іншого він забирає приватну землю для того, щоб там побудувати парк. Тут може бути величезна кількість зловживань.

Про недоліки нового закону говорять і юристи. З цим папірцем можновладці отримують нові можливості заробити лівих грошей.

Тетяна Монтян, правозахисниця:

- Спосіб перший: дійсно, на якомусь місці хочуть побудувати. За звичай суспільний інтерес, який прописаний в законі, означає окремий інтерес політиканів. Побудувати щось на землях, які належать простим людям. І виплатити їм копійчану компенсацію. Другий спосіб - це вигадати якесь суспільно важливе підприємство, завчасно скупити за бросовими цінами землю, а потім за рахунок бюджету викупити це все за неймовірні ціни.

Людям, що потраплять під гарячу руку цього закону, юристи радять максимально ретельно стежити за перебігом подій. Треба вимагати нормальної компенсації, адже державні представники рідко оцінюють майно за ринковими цінами. В іншому випадку людям радять звертатися по допомогу до юристів і судитися з державою. Протистояти в суді мільйонам своїх громадян їй буде нелегко.

Тарас Білаш, Аркадій Моос. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.