Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Луценко звітував про роботу правоохоронців напередодні Дня міліції

21 грудня 2009, 11:25
Дата ефіру/події: Понеділок, 21 грудня 11:25

Розбійницький напад у переліку злочинів, кількість яких поточного року зросла. Крім того, побільшало квартирних крадіжок і пограбувань. Та незначне пожвавлення вуличної злочинності на тлі фінансової кризи - то навіть здобуток вітчизняних правоохоронців. Про інші їхні звитяги та прорахунки напередодні Дня міліції ми поговорили з головним міліціонером країни.

Холодними коридорами МВС прямуємо до кабінету міністра. Навіть тут помітно, що міліція економить. Надворі - мінус п’ятнадцять, але там іще й криза. З чого розпочати розмову з головним міліціонером, як не з резонансних справ. Перший на черзі - Віктор Лозинський. Народний депутат із Кіровоградщини так прославив свій край, як ніхто інший. Влаштовував там полювання на людей. Таку інформацію мають правоохоронці. Чутки про численних жертв його мисливських утіх здавна гуляють селом Грушкою. Люди кажуть, лише за останні кілька місяців на околиці знайшли тіла трьох забитих жінок.

Отець Володимир, настоятель Свято-Покровського храму с. Грушки:

- Пан Лозинський, як кажуть, крутий хлопець, всі йому підкоряються. Коли сталася ця трагедія, люди говорили, що це не поодинокий випадок. Але все це на рівні розмов, я не можу стверджувати. Але розмови такі є.

Віктор Крижанівський, мешканець с. Грушки:

- Вони тихенько говорять: "Ви що! Це ж Лозинський! Ви не туди залізли, вас усіх накриють". Весь Голованівськ заляканий. Та що ж це таке може бути!

Це в'їзд до вольєрів, до сауни, до хатинки, до озера. Жителі навколишніх сіл кажуть, що ці охоти були постійно, тому що вистріли були постійно в лісі

У цих заповідних місцях разом із депутатом полював районний прокурор і керівник місцевої міліції. Їх затримали одразу після скандального вбивства, а от сам Лозинський утік.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- У нас є кілька версій, де він може перебувати: як в Україні, так і за її межами. Ми вже перевірили понад 20 обґрунтованих версій. Тим не менше, удачі вони не принесли. Це дуже довга робота, тим більше, що Лозинський - не проста людина. Має високих покровителів, очевидно. Тим не менше, впевнений: рано чи пізно мишка прибіжить до нірки. В мене найбільше претензій до мого начальника районної міліції, що дозволяв ставити себе на коліна за запізнення до місцевого депутата-олігарха. Щоправда, начальник міліції є якраз тією особою, що дала всі правдиві покази. Слава богу, він не став нічого приховувати і саме на його покази спирається все слідство.

На користь міністровій упевненості - найгучніше затримання року: генерал Пукач. Мало хто сподівався, що після семирічного розшуку вдасться побачити, принаймні, живим, головного підозрюваного у справі Гонгадзе. І на тобі.

Олексій Пукач усі сім років переховувався в Україні. Міліціонерів, що натрапили на його слід, нагородили. Та набагато більше людей через цю справу дістали жорсткі покарання.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Всі дільничні пам’ятають про братську могилу кадрових висновків, де півтора десятка посадових осіб отримали покарання за невиявлення на своїй території людини, що знаходилася в розшуку - особливо важливого підозрюваного у справі Гонгадзе.

Та українцям 2009-й запам’ятався іншим. Високі штрафи за порушення правил на дорозі - ось із чим людям довелося переживати період фінансової кризи. Та попри всі за і проти закон спрацював. Аварій стало на третину менше. Так само зменшилася кількість загиблих і травмованих. Та ніяк не вдається побороти п’яних за кермом.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- А тепер давайте порахуємо. В день виявляють 1500 п’яних за кермом. За рік близько півмільйону громадян було зафіксовано п'яними, але не понесло покарання. І всім рідним і сусідам розповіли, що цей закон можна обійти через домовленості із суддею.

Головна біда української правоохоронної системи не в міліції, міністр захищає своїх підлеглих. Вони, хоч і не без огріх, але ж працюють на максимумі можливостей. Хоча побільшало пограбувань і квартирних крадіжок, зменшилася кількість убивств, тяжкого побиття і викрадання автомобілів.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Пам'ятаєте, як представники опозиції пророкували нам 200-300 відсотків росту злочинності. Лякали людей морем крові, що заллє Україну. Нічого цього не справдилося, бо міліція не дарма їсть свій хліб. Я з гордістю можу сказати, що ми виконали свій обов‘язок цього року.

Якщо не можна продавати травматичну зброю кожному, варто забрати в тих, хто отримав її незаконно. Це питання для МВС, одне з основних у наступному році. Міліція збирається наводити лад серед своїх громадських помічників.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- В Черкасах близько 30 нарядів патруля - це 60 людей і 1800 власників травматиків, які, ніби, зобов’язані ходити на охорону вулиць. Тому, по-ідеї, порядок у Черкасах має бути на дві голови вищий. Або ми це доб’ємося, або пістолети будуть здані.

Для самих міліціонерів 2010-й мало відрізнятиметься від року попереднього. Золотих гір ніхто не обіцяє. Мовляв, криза. З’їдає все, що люб’язно дає держава. Тож рядовим правоохоронцям укотре варто запастися терпінням.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Кожен рік наша зарплата зростає: цього року - 14 відсотків. На наступний рік запланована приблизно така ж сума. Але як ви розумієте, через інфляційні процеси цього недостатньо.

Недостатньо й суспільству: люди сумують за справедливістю. Відкриттям року на НТН став гостросюжетний серіал "Меч", герої якого - правоохоронці, що б’ють бандитів їхніми, незаконними, методами. Глядачі проголосували за такий фільм рекордними рейтингами.

Юрій Луценко, міністр внутрішніх справ України:

- Чи можна незаконними методами подолати незаконні бандформування? Історія вчить, що можна. Справедливість в Америці встановлювалася приблизно, такими способами. Прийшов техаський хлопець на чолі нью-йоркської поліції. 30-ті роки, розгул корупції. Сухий закон, колосальний рівень злочинності. Зрадництво в судах і поліції. І так вийшло, що зрадники почали випадати з багатоповерхівок. То поліцейський, то суддя, то прокурор, який здав справу мафії. Але мені здається, що в сучасному світі таким способом боротися не можна.

Олексій Стеценко, Дмитро Федулов, Олександр Мироненко, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.