Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Піротехніка безпечна... якщо її правильно використовувати

23 грудня 2009, 12:49
Дата ефіру/події: Середа, 23 грудня 12:49

Піротехніка калічить людей у всьому світі. Сплеск травматизму припадає якраз на Новорічні свята. Наш кореспондент Борис Сачалко вже придбав феєрверка, й тепер може розповісти, як правильно вибрати піротехніку.

Валентин піротехніку на базарі в житті не купить.

Валентин, покупець:

- На базаре могут быть подделки, которые взрываются в руках. Ну, опасное.

Правильно, кажуть у піротехнічному магазині. Базарна піротехніка як російська рулетка: захоче - вистрелить, захоче - ні, а як захоче - то і в око пульнути може. Навіть якісна піротехніка на базарі псується.

Володимир Фесенко, піротехнік:

- Пиротехника должна хранится в сухом месте, чтобы влажность не превышала допустимую норму.

Дев’яносто відсотків піротехніки з Китаю, і навіть якщо на упаковці українські літери, це означає, що її, упаковку, в Україні змінили. На якісній і сертифікованій продукції завжди є інструкція.

Володимир Фесенко, піротехнік:

- Вот тут на двух языках показано: срок хранения, дата изготовления, описания изделия. Вот инструкция, где сказано, где фитиль, как нельзя зажигать. Рядом же специальные обозначения, номер госта и технические данные.

Навіть якісну піротехніку з інструкцією треба запускати обережно. Відстань між салютною установкою і людиною має становити... Тридцять метрів, виправляють киян пожежники. І це щонайменше. А ще поблизу не має бути будинків. Сліпа ракетниця може легко залетіти у чиєсь вікно. Кількість пожеж через таку неуважність під час свят збільшується на тридцять відсотків.

Анатолій Вребльовський, керівник аварійно-рятувальної частини спеціалізованого загону ГУ МНС в м. Києві:

- Не повинно бути дерев поблизу. Правильно закріпити його. Тобто, якщо є можливість, то до якогось там предмету прив’язати. Це може бути камінь, палка, щоб його не перевертало.

Отакий сертифікат має бути у кожному піротехнічному магазині. Тут вказані найменування товару, дозволеного на продаж. Пожежники радять, навіть якщо у магазині є такий листок - перевіряти, чи є куплений товар у виданому сертифікаті. А взагалі, якщо піротехніку використовувати правильно - вона цілком безпечна, кажуть і пожежники і самі піротехніки.

Борис Сачалко, Віталій Савнеко, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.