Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Викрито виробництво фальшивих документів суворої звітності

30 грудня 2009, 16:14
Дата ефіру/події: Середа, 30 грудня 16:14

Підробити документи суворої звітності? Не проблема для трьох киян. Вони налагодили ціле виробництво. Працювали приблизно півроку. За цей час пристосувалися підробляти будь-які папери. Міліонери кажуть: це, мабуть, найбільша афера у сфері підробок.

Диплом спеціаліста та додаток до нього. Та вітати випускника одного з київських вишів сенсу немає. Це така гарна копія справжнього документа.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Дуже високої якості, на дуже високому рівні виготовлений голографічний захист, ламінація, неозброєним оком відрізнити цей документ від справжнього практично неможливо.

У цій орендованій квартирі у Святошинському районі столиці працювали троє Кулібіних. Підробляли документи.

З їхньою допомогою можна було фіктивно "закінчити" будь-який ВНЗ. А точніше, на вибір: п’ятсот вісімдесят дев’ять. Для найпопулярніших замовлень навіть окремі полиці відвели. Заробляли не тільки на липових студентах.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- ВНЗ державної податкової організації, органів юстиції, прокуратури, органів міліції, митної служби, інших суб’єктів підприємницької діяльності.

Великий спектр роботи, не менший вибір інструментів. Наче новорічні подарунки розпаковують оперативники маленькі конверти. Але сюрпризів не очікують. Знають: там чергове кліше. Таких дорогоцінних фішечок тут сотні. А ще печатки, штампи та бланки. Виготовляли їх у винайманому приватному будинку на Київщині.

Іван, власник будинку:

- Мы не заходили туда. Был договор, что мы не заходим.

Інструменти робили з підручних матеріалів. Печатки на товстих резинках та шматках шкіри. Використовували звичайні чорнила. Щоправда, для друку застосовували найсучаснішу техніку, хоча якість шедеврів залежала не тільки від їхнього вміння.

Володимир Дмитренко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Є таке припущення, що у своїй діяльності вони користувалися своїми зв’язками на ДП "Преса-України", тому що бланки документів, штампи, печатки, кліше, мають дуже високу якість.

Імовірно, спритників хтось консультував. Серед затриманих - колишній співробітник цього держпідприємства, уточнив міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Головний міліціонер вже припустив, що послугами спритників користувалися деякі чиновники. Зокрема, замовляли дипломи про вищу освіту. Іншими підробними документами не гребували підприємці та пересічні громадяни.

Із замовниками Кулібіни листувалися. Поштою надсилали й виготовлену липу. Клієнтів шахраїв нині встановлюють. Майстрів же можуть посадовити за ґрати років на п’ять.

Олена Ткаченко, Ігор Молчанов, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.