Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 8 липня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На новорічні свята правоохоронці очікують сплеск квартирних пограбувань

31 грудня 2009, 12:47
Дата ефіру/події: Четвер, 31 грудня 12:47

На новорічні свята правоохоронці очікують сплеск квартирних пограбувань. Багато людей їдуть відпочивати чи просто йдуть у гості, а свої оселі залишають без нагляду. 2009-го в Україні обчистили майже 30 тисяч осель. Як не поповнити цю статистику - порадить Тарас Білаш.

Група бійців Державної служби охорони на патрулюванні. Надходить повідомлення - проникнення в квартиру. Час на дорогу - кілька хвилин. Один міліціонер - сходами, інший - в ліфті. Бійці перекривають шлях відступу. Тікати злочинцеві нікуди.

Це сценарій показового виступу. Однак саме так затримали не одного злочинця. Кажуть, у більшості випадків злодії навіть не пручаються. А от тікати намагаються. Якось двоє злочинців навіть вистрибнули з 6-го поверху. Зламали собі ноги. Та зазвичай затримання проходять відносно спокійно.

Назагал цьогоріч у країні обчистили майже тридцять тисяч осель. Міліціонери констатують: кількість таких злочинів постійно зростає.

Віталій Грицак, керівник департаменту ДСО МВС України:

- На 7 з половиною тисяч більше, ніж у минулому році. Ну, якщо у відсотках, то це понад 33 відсотки. В цьому році припинено 5 тисяч квартирних крадіжок, під час яких було затримано 5800 осіб.

Жертвою квартирних злодіїв може стати кожен. Особливо якщо ваше помешкання - приватний будинок чи квартира на першому поверсі. Правоохоронці радять убезпечити своє житло сигналізацією. В квартирі Олександра охоронна система стоїть вже 5 років. І жодних нарікань. Тішиться, що за цей час вона й не знадобилася. Та відмовлятися не збирається.

Олександр мешканець м. Києва:

- Датчик на движение. Такие датчики ставятся по всей квартире. Кому-то достаточно двух датчиков, одного датчика. У кого первый этаж, то ставят больше датчиков, чтобы было более эффективно.

Але за так вашу оселю ніхто не охоронятиме. Хочете спати спокійно - платіть.

Віталій Грицак, керівник департаменту ДСО МВС України:

- Беремо статистичну трикімнатну квартиру. Обладнання квартири відповідно до всіх вимог - це виллється у 3-4 тисячі гривень. Пізніше - спостереження до 150 гривень.

Тарас Білаш, кореспондент:

- Систему сигналізації не кожен може собі дозволити. Та й не у всіх містах та селах України працюють охоронні фірми. Убезпечити ваше житло можна по-іншому. Головне - створити ілюзію, що ви вдома.

Поради досить прості. Якщо ви зібралися кудись їхати, розвісьте білизну на балконі. Міцності вашим вікнам та дверям це не додасть, але потенційного злочинця може віднадити. Можна залишити світло, або ж увімкнути радіоприймач. А ще - вимкніть дзвоник на дверях, аби крадії не почули, що на сигнал ніхто не реаґує. Зачиніть ретельно замки і попросіть сусідів приглянути за вашою квартирою.

Тарас Білаш, Аркадій Моос. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.