Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Кременчузі викрили злочинне угруповання "сороканіжки"

5 січня 2010, 11:12
Дата ефіру/події: Вівторок, 5 січня 11:12

Назад у дев’яності. Кременчужець, власник кількох ресторанів, організував злочинне угруповання. Впродовж півтора року його підопічні наганяли страху на всю Полтавщину. За допомоги биток, кастетів, пістолетів, кулаків.

Дах, рекет, тортури, битки, металеві труби. Для багатьох це - сленг звідкись із минулого століття. Для декого - страшна реальність. Дев’яності повертаються.

Руслан, постраждалий:

- У них все такие - кандидаты в мастера спорта, каратисты, боксеры, кикбоксеры, все спортсмены от 18-ти лет.

Таке собі угруповання створив приватний підприємець на Полтавщині. Його банда навіть серед народу назву дістала - "сороканіжки". Страху двадцятеро людей наганяли на весь Кременчук. Руслан знає, як працюють розбійники. Його туди теж запрошували. Він відмовився.

Руслан, постраждалий:

- Преградили путь с двух сторон на машинах, битами, трубами забили меня. Били по чем попало. Двое тащило за ноги, один из них закрывал рот, потом уже, а с двух сторон забивали битами, трубами.

Відсічі колишній учасник боїв без правил дати не міг. Лежав, харкаючи кров’ю. Та цього "сороканіжкам" було замало. Вивезли його за місто. Там продовжували дубасити. Зламали ногу. Коли Руслан зрештою впав перед лідером банди на коліна, йому дали спокій - викинули з машини поблизу лікарні. Нині парубок лікує кілька пухлин у голові.

Такі знущання витримують не всі, тому більшість молодиків погоджується бандикувати.

Олександр Губенко, кандидат психологічних наук:

- Чуже страждання, знущання над іншими людьми - це прояви влади. Людина тим самим отримує підтвердження того, що вона є володарем. Це люди з глибинним комплексом меншовартості, для яких приниження іншого є ствердження їхньої власної особистості.

Та й куди підеш, коли на тебе є компромат. Щоб стати стовідсотковим членом банди, потрібно було напасти на будь-якого перехожого. І це знімали камерою.

Михайло Цимбалюк, керівник ГУ МВС України в Полтавській області:

- Все це фіксувалось на відео зйомку, після того вже показувалось молодим людям як навчальний посібник, як можна себе поводити з жертвами.

Практикувалися розбійники й на Оксані.

Оксана, постраждала:

- Конец 8-го месяца беременности. Первый подбежал, меня ударил по губе, разбил губу, второй в живот ударил, а третий разбил нос.

А вона з чоловіком просто зупинилася біля кіоску цигарок купити. Там на них і напало з десяток молодиків. Били, доки жертви знепритомніли. У лікарні сім’ю ледь відволодали. Поталанило й немовляті - воно народилося здоровим. Користувалися молодики не тільки кулаками. Особливо полюбляли електроенергію.

Олег, постраждалий:

- Да наручниками, вот так вот. И сзади ток был.

Олегові "пощастило" зустрітися з молодиками тричі. "Сороканіжкам" не сподобалася поведінка двадцятичотирирічного хлопця в кав’ярні. Спочатку його відгамселили двоє. Постраждалий звернувся до лікарні. А вже наступного дня його звідти силоміць вивезли.

Олег, постраждалий:

- Посадили за стол, привязали к пальцам ток полевой. Наносили удары битами и всем, чем можно было. У меня было нанесение телесных повреждений средней тяжести, перелом челюсти, всякие гематомы, синяки.

Знущалися впродовж чотирьох годин. Врешті змусили підписати боргову розписку на 2200 доларів. Саме, гроші - була головна мета діяльності угруповання. Лідер банди навіть замовлення брав на вибивання боргів. Тоді "сороканіжки" перетворювалися на колекторів.

Михайло Цимбалюк, керівник ГУ МВС України в Полтавській області:

- Мотиви дуже банальні: навести порядок серед тих, хто не виконує свій матеріальний обов’язок. Тобто, беруть і не повертають кошти, невчасно сплачують борги. Також зводились рахунки з конкурентами по бізнесу.

Попри страх деякі постраждалі звернулися до правоохоронців. Міліціонери взялися документувати розбійницьку діяльність банди, й лише через півроку почали затримувати. В ізоляторі вже дев’ятеро. В їхніх помешканнях знайшли спортивні битки, металеві прути, кастети, пістолети, пристрої для катування струмом. Кримінальні справи порушено за фактами завдання тяжких тілесних ушкоджень, тортур, вимагань, пограбувань. Доки триває розслідування, постраждалі від бузувірів мають можливість заявити про напади міліціонерам.

Олена Ткаченко, Ігор Молчанов, Олександр Петрушко, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.