Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 7 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Знищено парк з багатовікових сосен біля ст. м. Дарниця

14 січня 2010, 08:07
Дата ефіру/події: Четвер, 14 січня 08:07

Що росло десятиліттями, знищили за одну мить. Столична влада продовжує війну з деревами. Близько сотні сосен спиляли вночі, напередодні свят, аби ніхто не бачив.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Цей парк винищували протягом двох тижнів. Рубали потроху. Ще вчора ця сосна стояла, а вже сьогодні мешканці побачили ось таку картину.

Ці сосни стояли біля станції метро Дарниці десятиліттями. Деяким велетням-деревам - сотня років. Їх не винищили під час розбудови району за радянських часів, їх не заламала негода. А сьогодні на ці дерева піднялася рука людини. Почали вирубувати сосни одразу після снігової негоди.

Катерина Трохимівна, мешканка м. Києва:

- Когда, вот, поломало деревья, была стихия, было бедствие. Они под этот вот шумок с утра пришли и начали пилить вот эти деревья, сосны вековые. Я здесь сорок лет живу.

Мешканка м. Києва:

- При том, они вырезали их ночью в шесть утра, чтоб люди не видели. Это единственное, видимо, место, которое еще осталось незастроенное, и за большие деньги они вот это сделали. Аптеки, банки и бордели, и все. И выжимают последние деньги у детей, у семей, у родителей.

Уперше лісоруби приїхали сюди 29-го грудня. Коли люди побачили, що пиляють здорові сосни - викликали міліцію. Стражі порядку приїхали, і навіть забрали варварів до райвідділку. Та вже четвертого січня лісоруби знову з’явилися біля дерев. Узялися нищити сосни, які вціліли після першого нападу.

Мешканка м. Києва:

- Они продолжали где-то целую неделю, они потом убирали ветки, мы им задавали вопросы, этим работникам.

Олена Василяка, заступник керівника Дніпровського РУ міліції м. Києва, телефоном:

- На даний момент порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбачена статтею такою: то умисне знищення чи пошкодження майна. Покарання передбачене до трьох років, на даний момент ведеться слідство та з’ясовуються всі обставини.

Ніхто нічого лісорубам не вдіє, переконані чиновники. Столітні сосни пиляють цілком законно. Виявляється, що гектар землі, на якому вони росли, продала міська влада. Покупець - товариство з обмеженою відповідальністю.

Микола Дацюк, заступник голови Дніпровської РДА м. Києва:

- До речі, фірма "Ярус", досить відома в Києві. Вона викупила не тільки тут територію зелених насаджень, і вдоль по лінії метро Лівобережна - Чернігівська. Все це - зелена зона, практично викуплена цією компанією, де буде йти те чи інше будівництво.

Акт продажу землі особисто підписав мер столиці - Леонід Черновецький. Дерева почали пиляти, щойно отримали дозвільні документи. У Дніпровській районній адміністрації тільки розводять руками: самі б раді зупинити вандалізм, але важелів впливу не мають.

Микола Дацюк, заступник голови Дніпровської РДА м. Києва:

- Безумовно, районна влада про це нічого не знала, для нас це була новина, тому що, нажаль, після цих нових законів, які були прийняті районна рада, практично була усунута. Не практично, а повністю усунута від прийняття тих чи інших рішень.

У райадміністрації нам повідомили більше: новорічне вирубування - то тільки початок, незабаром варто чекати масового винищення дерев. Величезну ділянка землі між метро Чернігівською та Дарницею повністю розпродали.

Володимир Борейко, еколог:

- Самое реальное, как можно спасти эти деревья - не писать, не собирать подписи. Ночью придут - и все порубят. Взять молотки, взять гвозди сотки - и врубить в деревья, и так сохранить деревья. Пилы ломаться будут, и все. А деревья не портятся? Ну, сосна переносит немного хуже, но лучше сосна с гвоздями, чем гвозди без сосны.

Люди налаштовані захищати дерева навіть власним тілом.

Мешканка м. Києва:

- Такие сосны повалять для того, чтобы игровой центр здесь сделать. Кому он нужен, если это защитная полоса? И от шума, и детки здесь, и детей вывозили на колясках.

Мешканка м. Києва:

- Печально. І де вона ця влада, і чому вона мовчить? Ми знаєм всі ці документи, які вони. Продана вся ця земля, но знищити ліс - люди добрі! Який сенс?!

Марина Борисполець, Святослав Мєлєшкін, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.