Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Запорізькі спритники торгували саморобним бензином

14 січня 2010, 11:53
Дата ефіру/події: Четвер, 14 січня 11:53

Небезпечна й погана вода, й поганий бензин. Він шкідливий і для авто, і для людей. Саме такий виготовляли умільці в Запорізькій області. Продавали його на звичайних заправках.

Бензин - то суміш різних фракцій. Так написано у спеціальній літературі. Прямий перегін, крекінг-процес, каталітичний реформінг - це різні методи отримання пального. Внаслідок переробки нафти. Що то за процеси такі - троє ділків із Запоріжжя й гадки не мали. Речовину, яку вони називали бензином, робили за власною формулою.

Віктор Яворський, керівник УБОЗ у Запорізькій області:

- Путем смешивания низкооктанового бензина с сырым бензолом, газовым конденсатом, другими присадками.

Складники пального вони скуповували по всій Україні. Часто - на Донеччині та Полтавщині.

От так горюче з низьким октановим числом перетворювалося на мало не пальне євро-класу. Щоправда, то тільки на табличках.

Дмитро Абрикосов, заступник керівника УБОЗ у Запорізькій області:

- Ими изготавливался бензин марки 95, 92, 76, который в дальнейшем поставлялся на заправки Запорожья и Запорожской области.

Та якість бензину була такою, що чоботи робітникам роз’їдало.

Дмитро Абрикосов, заступник керівника УБОЗ у Запорізькій області:

- Изготавливался путем смешивания, добавления присадок, которые согласно полученным экспертизам является особо вредным для здоровья человека.

Коштував саморобний бензин на двадцять відсотків нижче, ніж справжній. Відтак, чимало власників заправок співпрацювали з бензиновими Кулібінами. Закуповували пальне навіть державні установи. Приміром, лікарні. Водії швидкої не раз скаржилися: автомобілі дедалі частіше почали виходити з ладу.

Так і продавали щомісяця тридцять тисяч літрів підробного пального. Ділків затримали саме під час продажу чергової партії.

Віктор Яворський, керівник УБОЗ у Запорізькій області:

- Было задержано 4 бензовоза одной из коммерческой структур города Запорожья, которые приобрели у данной группы лиц бензин кустарного производства.

Проти фальсифікаторів порушили кримінальну справу. Тепер шукають інших учасників злочинного угруповання. З'ясовують канали постачання компонентів для підробки. Фахівці ж застерігають автовласників: варто звертати більше уваги на пальне, яке ви використовуєте. Від поганого бензину двигун зіпсується не одразу. Але якщо його заливати у бак постійно, ресурсу автомобіля вистачить іще року на півтора.

Олена Ткаченко, Олександр Кругліков, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.