Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 16 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Безробітні регулярно стають жертвами шахраїв

19 січня 2010, 14:09
Дата ефіру/події: Вівторок, 19 січня 14:09

Шукаючи роботи, до столиці з різних регіонів України їдуть тисячі громадян. Люди хапаються за будь-який шанс працевлаштуватися, і нерідко стають жертвами шахраїв, що відбирають останні копійки.

Роман приїхав із Вінницької області, ще двоє братів - із Криму. Кажуть, прибули за оголошенням у газеті. Інформацію про роботу розмістила агенція з працевлаштування. Обіцяє зарплату до 4 тисяч гривень, спецодяг і помешкання в Києві.

Роман, безробітний:

- Позвонил я, сказали: приезжайте в понедельник утром. Возьмите 100 гривен на спецодежду. И документы. Стандартный набор.

Уже у столиці Роман підписав угоду. Заплатив сто гривень. На руки йому видали перелік компаній, які шукали охоронців. Поїхав влаштовуватися. На першій адресі й познайомився ще з двома хлопцями. Вони шукали роботу за схожим оголошенням. Та марно.

Сергій, безробітний:

- Нет такой работы, мы с ними вообще не работаем, это лохотрон. Если хотите - 800 гривен за две недели работы. Обратились туда - говорят, деньги не возвращаются. Мы не знаем, что предпринимать, приехали с Крыма, осталось 15 гривен в кармане.

З ошуканими повертаємося до фірми з працевлаштування. Вся контора розташована в одній винайнятій кімнаті. Ділова розмова не склалася.

Сергій, безробітний:

- Я по договору все виповнив.

- Адресу дали підприємств?

- Там нема роботи.

- Як нема? А я тобі хіба казав? Я тобі дав адресу, де може бути робота.

- Треба читати, що підписуєш.

- Денежку вынеси сюда.

- Гроші не повертаються. Якщо на то пішло то, через суд.

Через кілька хвилин суперечки фірмач запросив молодиків до кабінету. Знімальної групи не пустив.

Про що йшлося, ошукані безробітні розповіли вже надворі. Задоволені, що їм повернули по сто гривень.

Роман, безробітний:

- Попросили написать, что мы нашли работу, но плата нам не подошла. И просим вернуть нам 100 гривен. Нам вернули 100 гривен, после чего договор оставили в офисе.

Такий вид шахрайства для столиці не новина. Ще взимку 2008-го до нашої програми зверталися ошукані безробітні. Тоді з приїжджих заробітчан брали по 300 гривень. У міліції пояснили: боротися з такими фірмами тяжко. Люди добровільно підписують договори, які оберігають крутіїв.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції в м. Києві:

- Нажаль, люди, які звертаються по послуги до таких фірм, не дуже уважно читають угоди. Адже там часто-густо написано про те, що вони не обіцяють влаштувати людину на роботу, а тільки надають інформаційні послуги. І так само вони вуалюють певні ризики, які можуть статися. Таким чином, жодної відповідальності, представники таких фірм перед людьми не мають.

Юристи ж радять громадянам ретельно перечитувати документи та вимагати письмової гарантії саме працевлаштування.

Тарас Білаш, Олександр Миронов. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.