Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Екологи: Києву загрожує катастрофічний потоп

26 січня 2010, 14:58
Дата ефіру/події: Вівторок, 26 січня 14:58

Києву загрожує катастрофічний потоп. Таку небезпеку вже навесні пророкують екологи. І звинувачують не так природу, як людей.

Володимир Борейко, еколог:

- Нынешняя зима довольно многообещающая. Если этот снег сохранится до марта и выпадет новый, то киевская ГЕС будет спускать очень много воды, и эта вода может затопить довольно большую часть Киева и ближайшие окрестности.

Повінню наших людей уже не здивуєш. Та Володимир Борейко припускає: цієї весни киян спіткають значно неприємніші несподіванки. І не тільки через примхи природи, а людей. Експерти звинувачують намивачів піску.

Дем’янчук Олександр, кореспондент:

- Експерти розглядають два варіанти надзвичайної ситуації. Один - природний: незначне підтоплення берегової території Києва та його околиць. Інший варіант - форс-мажор. Якщо дамба не втримає чималого тиску води. Тоді наслідки можуть нагадувати фрагменти голівудських фільмів-катастроф.

За першим, оптимістичнішим варіантом, весною столичну берегову лінію підтоплюватиме впродовж семи діб. А ось у разі прориву греблі все буде гірше. За якихось 20 хвилин під водою опиняться столичні низини: Поділ, Оболонь, Троєщина, Харківський масив, Конча-Заспа. За підрахунками екологів, приблизна кількість жертв - півтора мільйона людей. Віщують потоп і зірки. Але не такий страшний.

Валерій Заболоцький, астролог:

- Юпитер входит в знак рыбы. Рыба - это вода, и, скорее всего, он там тоже не будет сидеть без дела, и будет вызывать такие проявления в природе, которые будут похожи на потоп. Но будут ли они катастрофически для всего человечества - наверное, вряд ли.

Зі слів астрологів, вони не передбачають подій, а тільки попереджають про їхню ймовірність. Після зустрічі з журналістами "Свідка" Валерій Заболоцький докладніше дослідив астрологічну погоду саме для київської греблі й одразу зателефонував до редакції.

Валерій Заболоцький, астролог, телефоном:

- Козерог символизирует горы, монолиты, пределы, ограждения. Квадрат Плутона и Сатурна символизирует глубокие грязи и разрушения в твердынях и опорах. А как не преграда между двумя уровнями воды - это плотина. Следует уделить внимание уменьшению мусора и грязи в районе ее расположения, а также укрепить каменные и монолитные элементы плотины.

Маячня, кажуть гідроенергетики. Київська ГЕС простояла сорок п’ять років, і ще простоїть стільки ж.

Микола Бідний, директор каскаду Київських ГЕС і ГАЕС:

- Нет проблемы. У нас каждые 5 лет проходят обследования. Сооружения находятся в нормальном состоянии, и могут работать в проектном режиме нормально, и никакой опасности не вызывают.

Директор каскаду каже: навіть якщо й буде велика повінь, вони до цього готові. А чутки про цунамі на Дніпрі вислуховують щовесни.

Микола Бідний, директор каскаду Київських ГЕС і ГАЕС:

- Для каждой гидростанции весенние половодья - это испытание. Проблем не будет, мы готовы провести пропуск такого половодья, и будет все нормально.

І хоча гідроенергетики заспокоюють, все-таки погоджуються: зміна русла річки через гідронамиви підсилює щорічні повені.

Володимир Борейко, еколог:

- Наши власти не хотят его признавать, не хотят об этом думать. Те, кто застраивает берега, тоже не хотят об этом думать. Ну, наверное, природа в скором времени отомстит всем им.

Усі факти про незаконний гідронамив перевіряє прокуратура. Там запевнили: розглянули кожну заяву. Та правоохоронці бідкаються, що замовники таких робіт, зазвичай, захищені документально.

Руслан Басараб, керівник відділу прокуратури м. Києва:

- Безумовно, ми вживаємо заходи реагування, проводимо відповідні перевірки. Скажемо так: це масове явище, але не завжди є результат. Тому що в людей чи то юридичних осіб, зазвичай, є документи, які дозволяють проводити такі роботи.

Чи спричинять такі собі законні роботи катастрофічну повінь, побачимо навесні.

Олександр Дем’янчук. Олександр Кругліков. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.