Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 12 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Хабарами та грошовими внесками платять українці за безкоштовну медицину

10 лютого 2010, 13:42
Дата ефіру/події: Середа, 10 лютого 13:42

Здоров’я дорожчає. Хоча офіційно медицина в країні все ще безкоштовна. За лікування українці платять тричі: податками, хабарами, а останнім часом й доброчинними внесками. При чому, сплачувати їх вимагають усіх. Невже за цим майбутнє вітчизняної системи охорони здоров’я?

Черги, байдужість, побори. Із цим у пересічного українця асоціюється відвідування поліклініки. Киянка Зінаїда Михайлівна - не виняток. Днями пішла здавати кров. Півтори години простояла. Марно.

Зінаїда Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Протереть палец, уколоть, взяли. Ну, там, 2-3 минуты, очередь эту всю можно принять.

А аналізи приймають лише дві години. Тож не встигли ще три десятки людей. Прийом навмисне затягували, обурюється жінка. Бо таким чином гроші заробляють.

Зінаїда Михайлівна, мешканка м. Києва:

- Попросилась, мне сказали определенный тариф. За один укол, то есть, листок - 10 гривен.

Сплатила. Все ж, краще, аніж наступного дня у черзі стояти. А ось інший киянин із таким вимаганням не змирився. Приніс аналізи дитини в одну з державних поліклінік. А в віконечку кажуть: за дослідження нині платять. Чоловік не розгубився, викликав правоохоронців.

Валентин Зорба, старший оперуповноважений УМВС Україні у м. Києві:

- При перевірці цей факт підтвердився, і було задокументовано працівників лікарні, які безпосередньо вимагали 50 гривень, і вони отримали ці кошти, була порушена КС.

Таких справ торік порушили зо два десятки. Найчастіше лікарі беруть хабарі, розкрадають державні кошти, вимагають гроші за медичну допомогу. А нині пропонують сплатити добровільний внесок. Надають реквізити банку, номер спеціального рахунку оздоровчої установи.

Валентин Зорба, старший оперуповноважений УМВС Україні у м. Києві:

- Це кошти - 50, 100, 150, 200 гривень, в залежності від району міста Києва. Громадяни сплачують ці кошти, надають їх або в регістратурі, або безпосередньо лікарю, і отримують або консультацію, або результати аналізів.

Правозахисники обурені, адже сама вимога надати доброчинну допомогу закладу незаконна. До того ж, за утримання медустанов українці сплачують податки.

Едуард Багіров, правозахисник:

- У нас предоставляют бесплатную медицинскую помощь только в моргах. Если от вас потребовали, а вы не согласны - пишите жалобу на имя вышестоящего начальства: в прокуратуру, милицию, прям в поликлинике. Вот так начать с шапочки - прокурору района.

Та іншого виходу немає, кажуть самі медики. Державних коштів не вистачає. Так у луцькій стоматологічній поліклініці бюджетні гроші не покривають й вісімдесяти відсотків вартості зубопротезних матеріалів. Що вже казати про апаратуру.

Десять стоматологічних кабінетів тут функціонують винятково за рахунок добровільних внесків. Запевняють: гроші дають тільки платоспроможні пацієнти.

Федір Кошель, керівник управління охорони здоров’я луцької міськради:

- Кожна копійка, яка поступила в лікувальну установу, і видана квитанція - це вже державна копійка, яка контролюється і відомчим фінансовим органом, і контролюючими органами.

Та на доброчинних внесках система охорони нині й тримається.

Ніна Гойда, проректор Національної медичної академії післядипломної освіти:

- Біля 30 мільйонів було передбачено в консолідованому бюджеті на 2009 рік, ось де вони? Ось всі ці плітки - розкрадають, беруть. Його просто не хватає.

Ціни на ліки та апаратуру зросли. Та медицина і так фінансується за залишковим принципом. І навіть збільшення бюджету не врятує, структура розподілу коштів неправильна. Так первинна медико-санітарна допомога, якою користується більшість українців, практично, отримує найменше.

Ніна Гойда, проректор Національної медичної академії післядипломної освіти:

- Вона фінансується лише на 5% від того бюджету, а високоспеціалізована - забирає всі інші кошти, як залучені, так і бюджетні. А із тисячі лише один потребує спеціалізованої допомоги.

Останніми нормативними актами ці вади намагаються виправити. От тільки до ладу, каже Ніна Григорівна, галузь прийде років за п’ять. І то за умови виконання законів.

Олена Ткаченко, Олександр Стернійчук, Аркадій Моос, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.