Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

При розслідуванні вбивства правоохоронці перевищили свої повноваження

22 лютого 2010, 10:24
Дата ефіру/події: Понеділок, 22 лютого 10:24

Трагедія, що сколихнула два села. Цьогоріч у січні на Черкащині по-звірячому вбили 15-річну дівчину. Розкривали злочин два райвідділи міліції. Утім, знайти злочинця гарячим слідом не вдалося. Тоді правоохоронці зігнали на допити і примусовий аналіз крові майже всіх чоловіків прилеглих сіл.

Убивство 15-річної дівчини зворохобило два села. Тіло неповнолітньої мешканки Березняків знайшли 4-го січня у хмизі неподалік її оселі. Слідчі з'ясували: школярку спочатку зґвалтували, потім задушили. Убивці одразу не викрили. Тому міліціонери взялися допитувати все чоловіче населення Березняків.

Житель с. Березняки: 

- Та вони приїжджали кров здавати і батькові, і сину.

- А якісь постанови показували, документи?

- Та які постанови? Я що, знаю, показували чи ні?

Аналіз крові брали в чоловіків віком від 15 до 50 років. Місяць перевіряли школу, де навчалася дівчина. Директорка розповідає: правоохоронці діяли під наглядом викладачів.

Таміла Клименко, директорка Березняківської ЗОШ:

- Допитували діток, які ходять на дискотеку, і, знов таки, старшокласників. Все опитування відбувалося у присутності класного керівника, або адміністрації. Відбір крові відбувався у ФАПі у присутності батьків. Ну, наскільки я знаю.

Винного в Березняках не знайшли, тож рушили до села сусіднього Кам'янського району. До оперативних заходів залучили й місцевий райвідділ. Тамтешні дільничні до справи взялися з натхненням. Син мешканки Райгорода Галини Демиденко кілька місяців тому приїхав із Росії до батьків на гостину. Йому теж запропонували здати кров на аналіз. Проте, після медпункту сорокарічний чоловік опинився в лікарні.

Галина Демиденко, мати постраждалого:

- Вони заштовхали його ж, ці міліціонери, у кімнату забору крові. Там вже від болі та страху говорить цій працівниці медпункту: "Куди мені втекти? Вони мене вб'ють!" Вона показала на відкриті двері. Він почав тікати у ті двері. Вони його наздогнали, ці працівники міліції, і почали бити по голові, по очах.

Щоб з'ясувати причину інциденту між правоохоронцями й сином пані Галини, наша знімальна група вирушила до Кам'янки. Заступник керівника місцевого райвідділку послався на брак часу й будь-що коментувати відмовився. А дільничний інспектор, через завзяття якого стався інцидент - на лікарняному.

Заступник керівника місцевого райвідділку:

- Я до слідчих дій ніякого відношення не маю. Я вибачаюсь, у мене немає часу.

- А можна поспілкуватись із дільничним?

- Він на лікарняному.

У смілянському райвідділі міліції, що порушував кримінальну справу, коментувати ситуацію теж відмовилися. Проте, під час приватної розмови сказали: знайти вбивцю дівчини для них справа честі, й аналіз крові обов'язковий. Правознавець Сергій Костенко вкотре перегорнув кримінальний кодекс і наголошує: дії міліції є грубим порушенням прав людини.

Сергій Костенко, юрист:

- Дані експертизи проводяться, по-перше: виноситься постанова слідчого про проведення експертизи. Вона не може виноситись на певне коло осіб. Вона виноситься на особу, яка є у справі або обвинувачуваним, або підозрюваним. Дії, які проводяться, є незаконними, і люди можуть звертатись до суду.

Водночас слідство триває. Чи шукатимуть правоохоронці вбивцю у третьому селі - невідомо.

Станіслав Кухарчук, Олег Кураш, Черкаська область, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.