Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 25 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Найбільший хабар у історії України чи політична афера?

26 лютого 2010, 15:03
Дата ефіру/події: П’ятниця, 26 лютого 15:03

Найбільший хабар за часів незалежної України - 42 мільйони доларів. 2008-го затримали кількох чиновників Броварської райдержадміністрації. Але справу досі не завершено. Захисники затриманих вважають: бо бракує доказів.

Юрій Луценко, в.о. міністра внутрішніх справ України:

- Загальна сума хабара вимагалася - 42 мільйона доларів.

Найбільший хабар за історії незалежної України, начебто, вимагали чиновники Броварської райдержадміністрації. "Здав" їх міліціонерам сирійський бізнесмен-забудовник. Хабар приніс за дозвіл будувати на території.

Юрій Луценко, в. о. міністра внутрішніх справ України:

- Мова йде про дві частини справи: земельна ділянка площею 36 га в межах Погребської сільської ради та 40 га Семиполковської сільської ради Броварського району під інвестиційний проект, щодо будівництва котеджного містечка.

Під слідство тоді потрапили п’ятеро чиновників. Серед них - керівник місцевого управління земельних ресурсів і голова райадмінстрації. Обох оголошують винними: одного - екс-президент України, іншого - міліційне керівництво.

Едуард Багіров, правозахисник:

- Когда такие заявления преодолеваются, обратного хода уже нет. Даже если во время следствия выявляется, что это была провокация, что человека подставили, человека нельзя выпускать. Большие генералы сделали заявления через прессу. Что должен делать следователь. Он держит до тех пор, пока он не признается, что он не делал, или размести на себя другие преступления.

Так і є, говорить адвокат одного із затриманих. Чому його підопічного вже півтора року тримають під вартою, і сам не розуміє. Справа проста, і якщо є всі докази, чому не відбувається суд? Захисник сам відповідає: бо докази роздуті. Гроші принесли до кабінету й узялися фіксувати факт передавання хабара. Адвокат демонструє оперативне відео правоохоронців, і голови управління земельних ресурсів там, справді, немає. У той час він був у Німеччині: намагався врятувати смертельно хвору дружину. Чиновника затримали за кілька днів, щойно повернувся в Україну. Говорить, навіть не зрозумів за що.

Володимир Тимошенко, адвокат затриманого:

- Занесли лица неустановленные три сумки с деньгами, занесли в кабинет исполняющего обязанности. Занесли в то время, когда его в кабинете не было. Главу администрации задержали за час до вручения взятки.

Це все - політичне замовлення, запевняє адвокат. Деяким силам не дали дозвіл будувати котеджі в тому регіоні. І забороняв саме голова райадміністрації та керівник земельних ресурсів.

Володимир Тимошенко, адвокат затриманого:

- Существуют определенные политические силы, которые были заинтересованы в земле в Броварском районе. Этот человек был как кость в горле, и мешал распределению участков в их пользу. А чтобы было лицо, которое даст - это иностранец. Если это будет украинец, первый вопрос: кто ты такой и откуда у тебя деньги.

Адвокат запевняє: багатий сирійський бізнесмен - то просто підставна особа. Про це свідчать документи, які він показує.

Правник:

-  Згідно з паперами, 2008-го іноземця затримували за незаконну торгівлю на київському ринку. Когда защита провела расследования, этот потенциальный бизнесмен оказался беженцем из Сирии, торговцем секонд-хенда на Оболонском рынке.

Чим закінчиться слідство - нині залишається тільки здогадуватися. Робити такі прогнози в Україні не наважується ніхто.

Борис Сачалко, Олександр Крунліков. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.