Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Засуджений головний свідок у справі банди Гончарова

25 травня 2010, 11:07
Дата ефіру/події: Вівторок, 25 травня 11:07

Шість років тюрми за співпрацю з правоохоронними органами. Так віддячила українська Феміда Юрію Нестерову - головному свідкові у найвідомішій в Україні справі перевертнів. Юристи та міліціянти в один голос називають такий розвиток подій повним крахом української програми захисту свідків.

Про резонансну справу банди Гончарова вперше заговорили 2002-го. Це найвідоміше в Україні угруповання міліціянтів-перевертнів. Вони скоїли близько семи десятків різних злочинів. 13 із них - убивства. Мова йде тільки про те, що довели слідчі. Та розслідування не мало б успіху, якби не свідчення одного із затриманих - Юрія Нестерова. Саме завдяки його співпраці правоохоронці розкрили левову частку злодіянь. Загалом у справі два десятки підозрюваних: близько десятьох затримали, інших оголосили в розшук. Ватажок угруповання, міліціянт Ігор Гончаров, помер у камері за загадкових обставин. Нестерова взяли під охорону. Цінного свідка не раз намагалися прибрати. 2004-го неподалік конспіративної квартири вибухнула граната: постраждав і свідок, і його охоронець-міліціянт.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- Их, видно, поджидали киллера. При входе следом кинули гранату РГД. Кошмяков прикрыл Нестерова. Обвалилась штукатурка. Вырубило свет, они оба контужены.

У березні 2009-го напали вже на дружину Нестерова, адже сам він на той час перебував за ґратами.

Тамара, дружина Юрія Нестерова:

- Скорее всего, это была попытка надавить на Юру. На меня было совершено покушение. Меня сильно избили, пытались затащить в машину. Отбилась.

Коли Нестеров погодився викрити своїх колег-бандитів, він отримав гарантії особисто від міністра внутрішніх справ і генерального прокурора. Адже половина бандитів працювала в міліції, тож свідок добре усвідомлював усю небезпеку. Та в серпні 2009-го суд відправив Юрія Нестерова до СІЗО - такий собі український економ-варіант програми захисту свідків.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- Он спокойно мог находиться под охраной. Это, скорее, спланированная комбинация. Нестеров арестован. Он остался без контактов с оперативниками.

Дивні речі почали відбуватися і з міліціянтами, що розслідували резонансну справу. Кілька років вони ризикували життям і власним коштом переховували цінного свідка, аж раптом стали непотрібні. Спочатку слідчу групу розформували, а потім правоохоронців просто перестало помічати керівництво - ніби їх узагалі немає.

Ігор Касіян, колишній працівник ГУБОЗ МВС України:

- В январе феврале нам перестали выплачивать денежное содержание. Хотя мы находились в отпуске. При выходе обращались в МВД. Вынужден был уйти в отставку.

І ось - перший вирок у найвідомішій справі українських перевертнів. На лаві - п'ятеро підсудних і… головний свідок у справі. Кожен бандит дістав свій вирок - від 6-ти до 15-ти років. Та головне інше: до в'язниці відправили й того, хто проти них свідчив.

Суддя виносить вирок:

- Призначаючи Несторову остаточне покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення покарань - у вигляді 6 років та повної конфіскації майна.

Марія Самбур, адвокат Юрія Нестерова:

- Честно говоря, я просила вообще освободить его от уголовной ответственности. По большому счету, наши судьи - формалисты, они читают кодекс. Вот есть минимальный срок, вот максимальный. А такого понятия, как сделка с правосудием, нет. Я считаю, это жесткая мера, потому что встанет вопрос: а стоит ли сотрудничать с нашими правоохранительными органами?

Юрій Нестеров отримав стільки ж, як і ті, проти кого свідчив. Дехто з них навіть вийде на волю раніше за свідка. Цей вирок стосується тільки трьох злочинних епізодів на карбі банди Гончарова. Попереду - ще десятків сім. Тож для Нестерова існує невтішна перспектива дістати ще суворіше покарання.

Олександр Дем'янчук. Аркадій Моос. НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.