Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 16 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Ньюфаундленд - найкраща собака-рятувальник на воді

31 травня 2010, 14:22
Дата ефіру/події: Понеділок, 31 травня 14:22

Боїтеся втопитися - заводьте пса. Українські дресирувальники показали, як чотирилапий друг може зарадити у воді. З її полону собаки витягали й Бориса Сачалка.

Борис Сачалко, кореспондент:

- Допоможіть, рятуйте! На щастя, це - тренувальна тривога. Таким чином, українські дресирувальники навчають своїх собак рятувати людей у воді. І, повірте на слово, із такими рятувальниками тонути зовсім не страшно.

Щоб тренувати собак, багато реманенту не потрібно.

Дресирувальник:

- Привязывается веревка, собаке в зубы дается апорт, ну, то есть, палка. И собака должна доставить этот круг утопающему.

А дресирувальники вдягають рятувальні костюми. Це щоб не втонути, якщо собака дасть маху.

Дресирувальниця:

- Он на берегу защищает от ветра, то есть, не холодно. Защищает тело от когтей и держит тело на воде вертикально, чтобы не тонуть и не работать руками и ногами.

І тренування починається. Ось пес пливе до потопельника з кругом. Може і без круга, просто на собі витягти з води одразу кількох людей. А може й човна, що без весел.

Для порятунку у воді ідеально пристосована саме ця порода - ньюфаундленди.

Олександр Хижняк, власник собаки:

- Это собака - спасатель по своей натуре. Она не может агрессивно относится к людям, это противоречит ее психике.

Щоправда, тренують не бійці МНС, а громадські організації. В Україні поки недооцінюють можливостей собаки на воді.

Олександр Хижняк, власник собаки:

- Сейчас мы работаем над тем, чтобы сделать эти занятия официальным мероприятиям, пригласить представителей МЧС, чтобы они посмотрели на нашу работу и увидели, что действительно собака может спасти людей и с воды.

Рятувальний пес на пляжі - не новинка для європейських країн. Собача мода дісталася навіть Росії. Цьогоріч там провели навчання з громадськими організаціями й розробили план дій: як ефективніше тренувати псів-рятувальників.

Ксенія Семекова, дресирувальниця (Росія):

- Для МЧС это актуально: случаются розливы рек иногда, при помощи собак доставки каких-то уплывших предметов или транспортировке в лодке. Это может разгрузить определенное количество людей, которые могут заниматься более важной работой.

В Україні ж поки тренують самотужки. Є ще одна незручність - утримувати такого "домашнього ведмедя" вдома - нелегко, хоч і приємно.

Олександр Хижняк, власник собаки:

- Когда у тебя дома заводится вот такой вот комочек шерсти, ты к нему привыкаешь, и уже жить без него не можешь.

Борис Сачалко, Святослав Мелешкін, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.