Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Робота апеляційного суду Волинської області паралізована

3 червня 2010, 13:50
Дата ефіру/події: Четвер, 3 червня 13:50

Де шукати правди, якщо в Україні не працюють нормально суди. Фактично припинив свою діяльність апеляційний суд Волинської області. Там навіть нема за що купувати конверти й поштові марки.

Кабінет Ірини нагадує бібліотеку під час інвентаризації. На столі, долівці, підвіконнях - паперовий безлад. Це все справи, які експедиторка мусить занести до комп'ютера, оформити на них картки. А ще - листами з гербовою печаткою інформувати людей, коли ж їм з'являтися до суду. Та вже тиждень канцелярія чаює: на такі нюанси немає грошей.

Ірина Дзюба, експедиторка Волинського апеляційного суду:

- Щоби відправити нам судову повістку, ми повинні закупити конверти, марки, яких на даний момент немає, і відправити. Ось у мене на столі уже назбиралося за тиждень, те, що ми мали відправити. І воно, звичайно, до адресата не дійде. Справи буде зірвано. В суді справи також лежать.

Нині в обласному апеляційному лежить більше тисячі кримінальних і цивільних справ. Ще три - "подарунок" зі Львівського апеляційного адмінсуду. Через рішення Верховної ради, що уповноважила розглядати суперечки щодо соціальних виплат місцеві загальні інстанції. Та лихо: як робити це юридично - депутати підказали, а як діяти на практиці - ні. Фахівців не додали, коштів - теж.

Петро Філюк, голова Волинського апеляційного суду:

- Якщо вам так, для інформації, якщо апеляційний суд Волині розглядав десь у межах 1,5 тисячі цивільних справ по апеляції, то на сьогодні буквально за останні 2 тижні нам у мішках, ящиках передано біля 3 тисяч таких справ. Тобто, це дворічна норма.

Під час авралу подвійне навантаження лягло й на обслугу суду. До прикладу, секретарка Алла Собчук тепер не лише реєструє відвідувачів, а ще й телефоністка вправна. Каже, за робочу зміну понад сотню разів підіймає слухавку й заспокоює роздратований люд. Затягування справ йому не до вподоби.

Алла Собчук, секретарка Волинського апеляційного суду:

- Людину можна зрозуміти: кожна свою турботу, біду виказує. Треба це все вислуховувати. І ми стараємося їм пояснити, що це не тільки від нас залежить. Ми то не затримуємо, стараємося скоріше зареєструвати, відправити.

Апеляційному судові бракує 220 тисяч гривень - на заправляння картриджів, придбання потрібних канцтоварів, оплату телефонного й електронного зв'язку. Про ситуацію, що склалася, голова суду вже повідомив керівника державної судової адміністрації України.

Оксана Підгайна, радниця голови Волинського апеляційного суду:

- На даний час судді апеляційного суду розглядають справи, які були призначені заздалегідь. Але це ще буде тиждень-два. А на далі справи не призначалися. З відсутністю у нас маркованої продукції. Сторони по справах повідомлення про призначення розгляду не надсилалися, і через те через 2 тижні в нас виникне дійсно реальна проблема.

Олександр Стерничук, Інна Суховерхова, Луцьк, НТН.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.