Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині віщий сон допоміг попередити контрбанду ікони

16 червня 2010, 10:12
Дата ефіру/події: Середа, 16 червня 10:12

На Волині провидіння не дозволило контрабандисту вивезти за межі країни культурно-історичну цінність - ікону Христа. А все через віщий сон інспекторки митниці та її недремне око. Захований на споді валізи образ жінка виявила продовж кількох хвилин стоянки потяга "Київ-Берлін".

Виходити на зміну без краватки - не про Людмилу Борисюк. Чи не кожен потяг, що курсує через Ягодин на Польщу, вона зустрічає з усмішкою, але прискіпливого погляду не ховає. Так було й того разу. Визначивши із сотні туристів одного розгубленого, жінка почала ретельно досліджувати вміст його багажу.

Людмила Борисюк, інспектор Ягодинської митниці:

- Я його запитала: "Що там?" Він каже: "Це не моє, я не знаю, що це". Але енергетика його була вже стурбована, все тіло просто нервувалося. А потім сказав: "Так, це мені подарували".

Обгорнутим у папір та тканину "подарунком" виявився образ Спасителя. Мальований ще на початку 19 століття, він непогано зберігся. Фахівці стверджують, іконографічний тип вказує на одну з областей Подніпров’я. А написи на звороті свідчать, що ікона побувала в руках, принаймні, трьох колекціонерів. Яким чином дісталася німцеві - з'ясовує слідство.

Сергій Кінджибало, керівник сектору Ягодинської митниці:

- Було виявлено, що дана ікона становить як історичну, так і культурну цінність. Є предметом старовини. По даному факту буде порушено протокол про порушення митних правил. пасажира з Німеччини будемо добиватися, щоби його направили до нас для детального опитування.

А поки цього не сталося, історія, на якій погорів німець, нині в Ягодині - за першу байку. Виявляється, напередодні інспекторка бачила віщий сон.

Людмила Борисюк, інспектор Ягодинської митниці:

- Сниться мені ікона в образі Богородиці. Вона просить, щоби випустили її з чемодана, з кімнати, оскільки вона вже досить довго тут знаходиться - протягом півроку. І просить, благає: випустіть мене звідси. І, вийшовши на роботу, я знаходжу ікону в сумці, далеко в пакеті, на самому дні, де не могла подумати, що вона там знаходиться.

Вартість раритету визначають. Невідомо також, звідки його везли: чи це був котрийсь з українських храмів, чи колекційний запасник. З'ясувати усе фахівці обіцяють за місяць, а поки образ отримав тимчасову прописку на митниці. Там його вже полюбили і вряди-годи дістають помолитися.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.