Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Вінниччині матінка поміняла старовинні ікони на підробки

16 червня 2010, 15:15
Дата ефіру/події: Середа, 16 червня 15:15

На Вінниччині матінка поміняла старовинні ікони на нові. Підміна сталася в селі Радянському Крижопільського району, в церкві, зведеній 1700 року. За словами фахівців, ці ікони - одні з найдорожчих та найстаріших в Україні. Гаптовані золотом і сріблом, деякі у зріст людини. Попередня оціночна вартість кожної - від 10 тисяч доларів. Сама ж жінка стверджує: хотіла як краще.

Зі слів матінки, одного дня до неї приїхав невідомий і запропонував "допомогу" - старі неяскраві ікони замінити на нові та гарні. Жінка погодилася. Тоді чоловік сфотографував образи й зняв розміри. Невдовзі копії вже висіли на місці оригіналів.

Микола Бойко, керівник відділу Крижопільського РВ міліції:

- По нашій інформації, як було встановлено, замінено 12 ікон, які були самими старими і цінними. З іконостаса. Були намальовані копії. Оригінали забрані. А копії на місце поставлені. Оцими людьми, які знаходилися, що проводили ремонт.

Цю 44-річну жінку раніше в селі кликали матінкою. Два роки тому вона приїхала з Миколаївської області з чоловіком. Коли панотець помер, вдова лишилася наглядати за церковним майном та збирати пожертви прихожан. Як могла віддати найцінніше, прихожани й досі не второпають.

Місцевий мешканець:

- Всі її прихильники кажуть, що вона на ту хвилину зійшла з розуму. А потом восстановилась.

За оновлення ікон жінка отримала винагороду - 2 тисячі доларів.

Наталя Крикун, підозрювана:

- Він каже: "Я отдаю на церкву дві тисячі доларів". А так як наша церква вообще валиться, я чуть лі не сама там йому предлагала - давайте бігом міняйте. Я лічно. Не він вже там керував. Конєшно, кажу, всі будуть раді. Люди прийдуть.

Отримавши гроші, жінка одразу почала ремонтувати приміщення.

Ієрей Роман, настоятель храму:

- Вона не мала права робити ніякого ремонту. Вона не мала права віддавати ікони. Ікони не є її. Ікони не є мої. Це не власність моя, чи власність її. І це не є власність однієї людини. Це є власність села.

Правоохоронці припускають: такі ситуації в селах - не рідкість, адже облік церковного майна давно не ведеться. Востаннє перепис проводили ще у вісімдесятих.

Отець Миколай:

- Це все багато залежить від настоятеля храму, якщо настоятель храм дбає. Настоятель дійсно ревностний. Зрозуміло, він турбується і все робить для того, щоб зберігти. А як, наприклад, священик - можна сказати, як транзитний. Прислали священика, ми не знаємо хто він, звідки, як, що.

Особу шахрая-гастролера встановили. Його розшукують. Решту учасників цієї історії затримали. Однак міліціянти кажуть: повернути старовинні ікони буде надзвичайно складно. Радше за все, безцінні образи вже в руках приватних колекціонерів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.