Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Черкасах 13-річна дівчинка на очах у батьків вистрибнула з вікна

6 липня 2010, 15:55
Дата ефіру/події: Вівторок, 6 липня 15:55

Проблеми, непорозуміння, відчуття безвиході, а потім - смерть. Такий шлях до дитячого суїциду. Зазвичай, підлітки вкорочують собі віку імпульсивно, щоби привернути до себе увагу. І навіть не замислюються, що коять. Як запобігти такій трагедії?

Після неї залишилися тільки цей коротенький відеозапис та електронна сторінка зі скорботними записами друзів. Олені не було й чотирнадцяти. Місяць тому перед очима у своїх батьків дівчина викинулася з вікна багатоповерхівки. За її життя медики боролися півтори години.

Дмитро Задериголова, заступник головного лікаря 3-ї міської лікарні м. Черкас:

- При обстеженні - пошкодження внутрішніх органів та головного мозку. Відкрита черепно-мозкова травма, шок. Доставлена до операційної, але травми не сумісні із життям.

Рідні дівчинки розповідають: Оленка була веселою й життєрадісною. Чому вона наклала на себе руки - ніяк не второпають. Натомість психотерапевт каже: випадки суїциду в такому віці часті. Гору беруть юнацький максималізм і чутливість до критики. Зазвичай, діти скоюють суїцид імпульсивно, не замислюючись над наслідками, аби привернути до себе  увагу довколишніх.

Жанна Водяник, лікар-психотерапевт:

- Суициды встречаются среди детей 15-16 лет. Это, как правило, мальчики. В межсезонье: осень - весна. У детей есть свои особенности психики: чувствительность к критике, поступкам, и если брать психологический аспект, у них этот период достаточно сужен.

Період від рішення накласти на себе руки до його реалізації в підлітків удвічі коротший, ніж у дорослих - п'ять-сім днів.

Ірина, мешканка м. Черкас:

- Сначала разрезала этим ножом, но, по-видимому, очень робко, потому, что шрам получился очень маленький.

Події майже двадцятирічної давнини Ірина пам'ятає немов учорашні, але згадує неохоче. Тоді для шістнадцятирічної дівчини спроба скоїти самогубство ледь не стала фатальною. Накласти на себе руки вирішила через нерозділене кохання. А щоб привернути увагу, діяла привселюдно. Ірині поталанило: поруч були друзі, які вчасно доправили дівчину до лікарні.

Ірина, мешканка м. Черкас:

- Я не могу вспомнить, почему я это сделала. Помню только чувство безысходности, и я  просто как  робот, как зомби зашла в комнату  и начала резать себе руки.

Дитячий психолог Володимир Осічнюк давно працює з самогубцями. Чоловік  упевнений: запобігти підлітковому суїциду може тільки спілкування в родинному колі.

Володимир Осічнюк, дитячий психолог:

- Перше, на що треба звертати увагу, - це на якість контакту із дитиною, та взагалі  про наявність цього контакту, тому що відсутність якісного контакту, який би допомагав отримати доступ до інформації, яка дуже сильно травмує, яка призводить до безвиході. Саме наявність такого контакту унеможливлює подібні випадки.

Статистики підліткового суїциду в Україні немає. Такі випадки зазвичай замовчують. Проте, зі слів психологів, ця проблема для країни більш ніж загрозлива.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.