Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Черкащині 20-річний юнак став власником 72 гектарів землі

5 серпня 2010, 12:15
Дата ефіру/події: Четвер, 5 серпня 12:15

Стати власником двох гектарів землі за кілька хвилин. Тоді як самі селяни роками намагаються вибити бодай клаптик, 36 студентів на Черкащині отримали величезні наділи. Правоохоронці з’ясували - то облагодили масштабну оборудку.

Земельний магнат у 20 років. Мешканець Черкас за півроку став розпорядником 72 гектарів у селі Мохначі. Зібрав усі документи, й навіть державні акти на право власності встиг оформити. Та загадковим власником зацікавилися правоохоронці.

Андрій Крилов, заступник керівника відділу ГУ МВС України в Черкаській області:

- Під час перевірки даної інформації було встановлено конкретний факт про те, що 36 осіб навесні 2009 року отримали в приватну власність земельні ділянки для ведення особистого земельного господарства орієнтовною загальною площою 72 гектари, тобто по 2 гектари кожному.

Як виявилося, законними господарями наділів були здебільшого студенти. Проте декотрі з них про таке своє багатство навіть не здогадувалися. Надали незнайомцям копії власних документів, за що отримали по 200-300 гривень винагороди.

Ошуканий студент:

- На мобільний телефон мнє зателефонунав мій знайомий, попросив допомогти йому, він сказав, щоб під'їхав до нотаріуса зі ксеропопією паспорта та коду. Він сказав, що, якщо я йому допоможу, зводить мене до нічного клубу, до ресторану, віддячить так.

За півроку лиходії зібрали генеральні довіреності з 36 осіб. З усіма паперами рушили до сільради.

Юрій Плахота, Мохнацький сільский голова:

- Людина зверталася, у неї було доручення цих осіб, усі відповідні документи у них були на руках. Що від нас було потрібно - це погодження. Погодження ми не мали права не дати. А далі вирішувала вже Чорнобайська района адміністрація та комісія обласної ради.

З дозволу яких урядників віддали землю шахраям, з'ясувати тяжко. У районній адміністрації дивним робом змінився голова. Нинішній очільник рішенню своїх попередників лише дивується, але обіцяє дати лад.

Олексій Головко, керівник Чорнобаївської РДА:

- Ми цю землю, я думаю, що через суд назад заберем, державний акт у людей уже на руках, але я думаю, що суд признає направомірні дії і ми назад ці земельні ділянки позабираємо.

У розпорядженні сільради вільних три десятки гектарів землі. Вибити свій законний шмат місцеві мешканці намаються вже багато років. Для них відповідь категорична: землі немає.

Галина Пацьора, мешканка с. Мохнача:

- Не надавалося працівникам школ, медичним працівникам і працівникам магазинів, хоча люди працювали, весь свій вік працювали у селі. Собирали ми бумаги, лежать зібрані навіть на цей час, але сказали, що немає у нас землі, яку б могли надати працівникам соціальної сфери.

Правоохорнці припускають: 20-річний власник угідь також підставний. Землю не орати, а перепродати планували значно старші особи. За ринковими цінами така територія може коштувати 3,5 мільйони доларів. А облагодити масштабну земельну оборудку могли лише із залученням високопосадовців - переконані слідчі. Тож коло підозрюваних тільки розширюється. Міліціянти вже порушили кримінальну справу. Винуватцям загрожує до 12 років ув’язнення.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.