Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 15 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Луганщині спека активізувала процеси горіння в териконах

10 серпня 2010, 15:48
Дата ефіру/події: Вівторок, 10 серпня 15:48

Нинішня спека спричинила пожежі не лише на землі, а й під землею. На Луганщині горять вугільні відвали, які називають териконами. Навкруги - дим і сморід. У місті Свердловську терикон горить просто в людських городах.

Ніна Богачова, мешканка м. Свердловська:

- Вот сейчас посмотрите - вот это урожай этого года. Что это за урожай? Это не урожай. Капуста вообще не вышла, картошки тоже нету. Вообще перестало все расти.

Зате майже на городі в Ніни Рогачової вже не перший рік росте терикон. Каже, сморід від нього інколи такий, що нічим дихати. Через таблицю Менделєєва, що горить, дістала купу різноманітних захворювань. Нинішнє спекотне літо нагріло вугільний відвал так, що не остигає навіть уночі. Через небезпечне сусідство майже вся городина пропала.

Євген Соломін, кореспондент:

- Температура горіння цього терикону всередині сягає 1200 градусів. Аби його загасити, необхідно зняти верхній шар, а решту обробити спеціальною рідиною.

Через охоплені полум’ям терикони місцеві депутати оголосили частину міста зоною екологічного лиха. Рік тому те саме мали зробити депутати Верховної Ради. Та їм не до териконів.

Олена Степанець, еколог:

- Принята программа тушения природных отвалов, рассчитана до 2018 года. У нас их горит 20. Тушат один. Худо-бедно, но все же тушат. Остальные терриконы стоят. Чего они ждут? Нам снова объясняют, что нет средств. Да их нет с 80-го года. Да их и не будет. Ни на людей, ни на отвалы, ни на экологию.

Один-єдиний терикон із майже вісімдесяти, охоплених вогнем, гасять поетапним зняттям верхніх вугільних шарів. Пожежа в пекельній горі має завмерти тоді, коли вона не перевищуватиме 30-40-а метрів. Коштує ліквідація займання недешево, втім ліквідувати треба.

Ірина Савчук, головний технолог держпідприємства Свердловантрацит:

- Очаг - он вообще не предсказуем. И потому он может двигаться в любом направлении. Потому постоянно нужно следить за очагом распространения и привлекать специалистов для его своевременной локализации.

Місцеві мешканці кажуть, що вже бояться майбутніх дощів. Адже вода, зокрема й дощова, лише сприяє активнішому горінню териконів. Торік через зливи один із відвалів розірвало на дві частини. Місцеві сподіваються, що, дасть Бог, нині пронесе. Якщо ні, то екологічної катастрофи не уникнути.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.