Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Шахраї охоче користуються великою кількістю безробітних в Україні

18 серпня 2010, 15:41
Дата ефіру/події: Середа, 18 серпня 15:41

Безробітних в Україні - більше мільйона, а вакантних місць - у рази менше. З такої ситуації залюбки користуються шахраї. Пропонують вакансії й чималі прибутки. Насправді ж - ошукують.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Ви шукаєте роботу? Робота наче теж шукає вас. Та стережіться, частина таких ось оголошень - ошуканство. Ринок працевлаштування переповнений аферистами. І їхня кількість зростає разом із рівнем безробіття в країні.

"Потрібні водії. Зарплатня від п'яти тисяч гривень" - на таке повідомлення відгукнулися більше півсотні киян. Їх запрошували на співбесіду до звичайної квартиру на Солом'янці. Вже там і розповідали про умови працевлаштування.

Павло Чеханюк, заступник керівника ТВМ Солом'янського РУ міліції м. Києва:

- Вони повинні сплатити фірмі-партнеру за надану допомогу. Шахраї брали за свої послуги 1000 грн., але якщо грошей не вистачало, не соромилось забрати і останні 200 грн.

Безробітні і гроші віддали, і трудові книжки. Чергову зустріч їм призначили за два тижні. Мовляв, поки вакансії доберуть. За цей час роботодавці просто зникли. Та міліціянтам вдалося затримати спритників.

Павло Чеханюк, заступник керівника ТВМ Солом'янського РУ міліції м. Києва:

- Виявились місцеві мешканці столиці, за даним фактом слідчим відділом порушено кримінальну справу, громадянам пред'явлене обвинувачення - шахрайство, привласнення документів.

А ось молодій хмельничанці поталанило ще менше. Вона за оголошенням у газеті влаштувалася торговельним агентом. В офісі заплатила тисячу гривень - за посуд, який мала продавати. Ось тільки самі каструлі треба було забрати в іншому місті. Без вагань поїхала туди, адже витрати на дорогу обіцяли компенсувати.

Катерина, постраждала:

- Я приїхала, прочекала дві години, потім зателефонувала на цей номер, цей номер не відповідав, цей номер не був дійсний.

На вокзалі в чужому місті вона прожила чотири дні. Грошей на квиток назад не було.

Катерина, постраждала:

- Більшість часу я сиділа, я сиділа на цій лавці, і дньом, коли на вулиці було видно, я ходила по місту і шукала роботу.

Додому повернутися допомогли міліціянти. Та Катерининих дурисвітів шукають і досі.

Василь Гультайчук, керівник відділу УМВС України в Івано-Франківській області:

- Я би хотів порадити громадянам: при здійсненні таких операцій платити гроші за те, що перед собою бачите, за товар, який ви маєте змогу подивитись, подивитись на його якість.

Фахівці з працевлаштування ще кардинальніші. Радять наперед грошей нікому не давати.

Олена Яковлева, директорка рекрутингової компанії:

- Если с вас берут сразу 100-200 гривен и говорят, что завтра трудоустроят, это однозначно неправдоподобно, потому что сейчас работы достаточно мало.

Вакантних місць мало. Шахраїв - багато. Та й способи ошукувати вдосконалюють. Нині дедалі частіше замість контактів роботодавців в оголошеннях пишуть телефон із кодом "0-703" й не повідомляють: хвилина розмови там коштує до тридцяти гривень. Або пропонують купити базу вакансій. Ціна - до сорока доларів. Ось тільки чи не застарілі там робочі місця - гарантії немає. Чи то взагалі влаштовують платні співбесіди - за сто-двісті гривень.

Ігор Блошко, керівник відділу УМВС України в Миколаївській області:

- Приходя на фирму, первым делом обращали внимание на наличие лицензии, граждане могут потребовать, чтобы предоставили весь пакет документов.

Працевлаштування потрібно скріпити договором. Його бажано прочитати дуже ретельно, щоб не потрапити потім у невільницькі умови праці, які ви підтвердили власним підписом.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.