Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Волині з вини медиків під час пологів загинув новонароджений

31 серпня 2010, 14:20
Дата ефіру/події: Вівторок, 31 серпня 14:20

Медичний скандал на Волині. У райцентрі Володимирі-Волинському померло немовля й мало не пішла на той світ породілля. А все тому, переконані її родичі, що місцеві лікарі поклалися на природний перебіг процесу. Кесаревого розтину не зробили, вакуумної екстракції - теж. Натомість, витягати плід вирішили витискуванням. Під час такої екзекуції маля й задушилося.

Олена Макарук, постраждала:

- Я їх просила робити мені кесареве. Я їх просила, що у мене немає вже сил, я не рожу. Вони мені сказали, що ми родили, і ти родиш. Так всі рожають. "Попривикали робити кесареве".

Віктор Макарук, чоловік постраждалої:

- Поклали її на ліжко, почали розсувати ноги, і одна руками на живіт їй уперлася, видушуючи дитину. Я бачив, що голова вже вийшла, але дитина ніякого крику не подавала, ніяких ознак життя.

Після трагічних пологів Олені сказали: провина за смерть немовляти суто на її сумлінні. Та чому - родина згорьованої породіллі не втямить.

Олена Макарук, постраждала:

- Мені видушили її ліктями, педіатр забрав, і сказала лікарша Мирончук, що це я задушила свою дитину. І сказала, що їй не стидно дивитися нам у вічі, бо вона не винна. Винні ми.

А про стимулювання переймів "знахарським" методом лікарка жодного слова. Схрещування ніг матір'ю, а ще - закоротке пуповиння немовляти - лише 35 сантиметрів, на думку гінеколога, - основні причини трагічних пологів. Для інших медиків ця логіка дивна. Кажуть, у такий спосіб лікарка, передусім, приховує власні помилки.

Василь Матвійчук, в.о. головного лікаря Володимир-Волинської лікарні:

- Протоколом клініко-експертної комісії чітко записано: випадок попереджувальний. Тобто, якщо б були дотримані вимоги протоколу по веденню пологів, і при всіх благоприємних ситуаціях, повинно було бути все добре. Якщо б своєчасно був би проведений кесарів розтин.

Чому гінеколог не вловила миті, а звинуватила у смерті немовляти породіллю - тепер дізнається слідча комісія. Прокуратура порушила кримінальну справу. Щоправда, картку, заведену на породіллю, в реєстратурі відшукали не одразу. Рідні Олени підозрюють: записи хтось уже "корегував".

Тетяна Шозда, мати постраждалої:

- Ми сильно велику помилку зробили: я, може, вас ображу - ми прийшли з грошима родити. Ми взяли платну палату. Чого ми зразу не заплатили гроші? Було б зовсім друге відношення.

Аврал у пологовій залі Тетяна із зятем бачили на власні очі. Разом мали полегшити Олені перейми, тепер разом шукають відповідь - чому їхньої допомоги виявилося замало. Та домогтися бодай якихось коментарів від експерта, що робив розтин тіла немовляти, люди поки не можуть.

Микола Бзюк, судово-медичний експерт:

- Дані досудового слідства. Не маю права.

- А ви знаєте, по чому ми хочемо запитати?

- Знаю.

- Ну, ви ж собі робите гірше: не закривайте камеру, ми не хочемо нічого надзвичайного. Скажіть на камеру.

- Я вам особисто кажу.

Не вдалося поспілкуватися знімальній групі "Свідка" і з лікаркою, що приймала пологи. Їй, нібито, на час розслідування дали менш значну посаду і перевели працювати в жіночу консультацію. Та щойно біля кабінету гінеколога з'явилися наші журналісти, їй стало зле.

Юрій Бутулай, завідувач жіночої консультації:

- Тільки що мені дали таку інформацію, що вона поступила у реанімаційне відділення з тиском. Тиск 190 на 100.

Менше року тому хмари над невловимим гінекологом та ще й депутаткою районної ради вже скупчувалися. Тоді через її недбальство померла жінка, котра приїхала народжувати у Володимир-Волинський аж зі столиці. Проте, того випадку міліція не коментує, розповідає про нещодавній.

Ігор Куліш, слідчий Володимир-Волинського МРВ міліції:

- Володимир-Волинським міжрайонним прокурором порушено кримінальну справу за даним фактом. За фактом смерті дитини в пологовому будинку.

Тетяна Васильчук, завідувачка акушерського відділу Володимир-Волинської лікарні:

- Чомусь все населення вважає, що дитину народжують лікарі, акушери. Медперсонал. Дитину, в першу чергу, народжує мама. І вона повинна приділити максимум зусиль для того, щоби цей процес пройшов природно.

Та, коли є складнощі, певна родина Макаруків, випихати дитину ліктями - теж не метод. Можна застосувати кесарів розтин, вакуум, ба навіть - скликати лікарський консиліум, щоб визначити найліпший тип розродження. Усім цим у Володимир-Волинському пологовому знехтували. І чи востаннє?

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.