Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 24 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Волинські митники вилучили у поляка унікальну колекцію монет

2 вересня 2010, 13:51
Дата ефіру/події: Четвер, 2 вересня 13:51

Унікальну нумізматичну колекцію вилучили волинські митники. Автотурист із сусідньої Польщі не показав майже півсотні монет часів Римської й Російської імперій. Як наслідок - утратив раритети, які віз в Україну, й амплуа законослухняного європейця.

Поїхав на вікенд в Україну й спіймався. Виявляється, за недекларування історичних реліквій карають. Хоча чоловік стверджує, в усьому винен його давній приятель-нумізмат. Це він, мовляв, попрохав перевезти до Ковеля злощасного пакунка. Сказав, у середині чотири десятки мідяків.

Олександр Назарук, керівник митного поста Ягодин:

- Цю колекцію ввозив громадянин Польщі. Пенсіонер, колишній працівник правоохоронних органів. Як він розповідає, не знаючи, що в цьому конверті знаходиться. Речі знаходилися у його дорожній сумці. Були виявлені митної служби разом з прикордонником, і була проведена експертиза, що встановила: товар має історико-культурну цінність.

І неабияку. Монети царські, а ще - прусського кайзера Вільгельма. Геть усі - срібні, понад десять грамів кожна. Цей скарб, кажуть науковці, - заповітна мрія будь-якого музею. На чорному ринку за один такий раритет правлять до півтори тисячі гривень.

Світлана Федонюк, керівник прес-служби Ягодинської митниці:

- Монети дуже цікаві. Хоча їх вартість оціночна, на перший погляд, не дуже висока - понад 13 тисяч гривень - але це найнижча оцінка. Ми не говоримо зараз про аукціонну вартість монет. Там є монети Римської імперії, загально німецьких земель 18-19 століть, Російської імперії часів Миколи 2 і Олександра 2.

Загалом волинські митники вилучили аж 47 монет: 21 срібну і двадцять шість - бронзових і латунних. Римські гроші викарбувані головно за імператорів - Марка Аврелія й Гордіана 3-го. Експерти кажуть, навіть в Італії, на батьківщині цих правителів, таких монет і вдень зі свічкою не знайдеш.

Світлана Федонюк, керівник прес-служби Ягодинської митниці:

- Колекцію вилучено. Зараз вона знаходиться на відповідальному зберіганні на складах Ягодинської митниці. Подальшу долю колекції встановить суд.

За якою статтею судити перевізника унікальних монет - "не декларування" чи "приховування товару від митного контролю", слідство повідомить за місяць.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.