Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У скандально відомому інтернаті для душевнохворих не дорахувалися сотні підопічних

8 вересня 2010, 11:33
Дата ефіру/події: Середа, 8 вересня 11:33

Скандал - в інтернаті для душевнохворих на Одещині набирає обертів. Нагадаю, в серпні сплила інформація про смерть одного з тамтешніх вихованців. Головний лікар нібито вирішив нишком поховати хлопця, і його закопали на цвинтарі інші пацієнти. Доки триває розслідування того випадку, в справі заговорили про нові шокуючі факти.

На цих кадрах - шокуюче відео, відзняте правозахисниками 11-го серпня. Одного з підопічних Новосавицького інтернату для психічно хворих чоловіків знайшли на цвинтарі. Виявилося, молода людина померла від стусанів. Страшну трагедію керівництво закладу вирішило замовчати, аби не накликати на себе підозр. Та про порушення в інтернаті для душевнохворих стало відомо обласній владі. Тож на місце прибула комісія - перевірити стан справ. Недорахувалися сотні підопічних, про що повідомили губернатора.

Сергій Тронько, керівник апарату взаємодії з правоохоронним органами Одеської ОДА:

- Когда посчитали в течении дня, насчитали 120. Новосавицкий интернат стоит отдельной строкой в этом перечне всех учреждений. Поэтому там недостатки, или, как сказал губернатор, безобразия, - изначально. От штатного расписания до элементарного распорядка дня, традиций, которые там существуют, подхода администрации, отсутствия личных дел сотрудников, личных дел пациентов, ну, и целого ряда других недостатков.

З’ясовувати обставини на місце прибули журналісти. Попри заяви про усунення з посад очільників інтернату, застали тих самих людей. Директорка та головний лікар саме приймали в кабінеті своє керівництво.

Директорка інтернату:

- А Григорий Степанович еще исполняет какие-то обязанности главврача здесь?

- Ну, я пригласила, потому что как я могу… Это ЧП произошло в его присутствии, поэтому пусть отвечает как бы.

- Но не отстранен от должности?

- Отстранен.

- А как он работает?

Колишній головний лікар інтернату:

- Попросили документы показать, вот я документы показываю.

Директорка інтернату розповідає: в закладі наразі перебуває 207-ро людей. Це звична кількість пацієнтів. Інформацію про загадкове зникнення сотні тутешніх мешканців вона категорично заперечує.

Валентина Стукало, директор Новосавицького психоневрологічного інтернату:

- А как это может быть - я даже не знаю, як це назвати. Как же, если на меню 205 чоловек находилось в тот день. А где ж продукты? Это вообще, ни в какие рамки не входит.

У їдальні журналістам показують харчоблок і меню. Запевняють: нормально харчуються всі підопічні.

Варвара Євсеєва, завідувач їдальні:

- Боже збав, у нас перший етаж пітаєтьця. Лежачі - вони не прийдуть, туди несем їсти. Вторий етаж - сугубо по меню. От приїхали родичі, забрали 1-2 у нас, самі бачите: с 1 сентября 207, 205-207.

Тим часом, за розвитком резонансної справи пильно стежать правозахисники. Вони говорять про кричущі порушення.

Олексій Косарев, правозахисник:

- Многие подопечные содержатся здесь не по закону, нету решения суда о пребывании их здесь. Многие смешанные здесь категории, групповые. Есть подопечные первой группы, как они називають їх "овощи", они не двигаются. И есть подопечные третьей категории, которые могут учиться в ПТУ, молодые ребята, могут работать, могут находиться в обществе. Почему они здесь находятся - непонятно.

На занедбаному цвинтарі правозахисники показують свіжі могили. Тут і було поховано пацієнта інтернату. Більшість табличок з іменами позбивали з могил, тож невідомо, кому саме належать поховання. За офіційними даними, 2010-го в Новосавицькому інтернаті померло 7-еро людей.

Олексій Косарев, правозахисник:

- Это могилы, если посмотрели в первый день - возраст 75, 79, 86 год рождения, а захоронены в 2004. Эти могилы не прошли через морг. Мы смотрели по документам, когда первый раз приехали, порядка 30 захоронений без судебно-медицинских освидетельствований. Почему это происходит - непонятно.

Переконатися, скільки насправді людей перебуває в інтернаті, доведеться спеціальній робочій групі. Обласна влада обіцяє об’єктивне розслідування. Серед питань, що потребують детального розгляду - фінансові. Щороку утримання Новосавицького інтернату обходиться державі на 4 мільйони 200 тисяч гривень.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.