Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Телефонні шахраї невпинно вдосконалюють методи обману

21 вересня 2010, 14:22
Дата ефіру/події: Вівторок, 21 вересня 14:22

В Україні активізувалися телефонні шахраї. Абонентам надходять повідомлення про неймовірний виграш. Для одержання призу потрібно переказати гроші або сповістити скретч-код. Оператори мобільного зв'язку такого не шлють. То каверзи аферистів. І в них варіантів багато.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Здавалося б, уже звичайний засіб зв'язку. Аж ні - послуговуються ним шахраї. Різноманітних афер купа - хоч рейтинги складай.

Спритники десятками способів ошукують абонентів. Найпопулярніший - "ви виграли приз!"

Сергій Товстенко-Забелин, провідний фахівець Департаменту компанії мобільного зв'язку:

- Найрозповсюдженіший вид мобільного шахрайcтва - це коли абоненту телефонують і повідомляють про нібито виграний приз від мобільного оператора.

А це путівки, машини, техніка. Єдина дрібничка: щоб забрати виграш, потрібно гроші сплатити. Отак і Денис мало не повірив шахраям. Дарма, що правоохоронець.

Денис Харчук, речник ГУ МВС України у Львівській області:

- Мені необхідно купити поповнення на 500 гривень і знову зателефонувати їй, щоб сказати код поповнення. Треба провести відповідну процедуру, після якої та сума буде поповнена вдвічі і перерахована мені на рахунок.

Він не повірив. Та таких меншість. Олегові, приміром, запропонували покласти гроші рахунок його мобільного. Чом би й ні - подумав. І спіймався на гачка аферистів.

Олег, постраждалий:

- Я зателефонував за вказаним номером для того, щоб підтвердити свою участь в акції. Мені запропонували перевести 100 гривень на їх рахунок. Я їх перерахував, але нічого не отримав.

Так шахраювати просто - корисливі мотиви і у зловмисників, і в… абонентів.

Юрій Ірхін, психолог:

- Используется такая основная цель, ярлычок, крючок, за который может зацепить мошенник простого человека - это алчность и жажда легкой наживы.

А буває, абоненти чи не співучасниками злочину стають. Аферисти сповіщають, що знайшли дірку в електронній мережі оператора. І є можливість навіть потроїти власний рахунок. Та знову невелика дрібничка - треба набрати певний код.

Сергій Товстенко-Забелин, провідний фахівець Департаменту компанії мобільного зв'язку:

- Звичайно, що якщо набрати цей код, нічого не збільшується, він втрачає ці кошти. І, звичайно, людина, яка намагалася стати таким дрібним шахраєм, вона не буде звертатися до правоохоронних органів, ні до мобільного оператора.

Інша річ - грати на почуттях. Нині дедалі частіше абонентам надходять СМСки із закликом про допомогу. Звертаються до родичів і просять написати на невідомий номер цифри зі скетч-карти поповнення рахунку.

Володимир Поліщук, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- В будь-якому випадку треба зателефонувати родичам, переконатися, що жодної трагедії немає і терміново повідомляти міліції номер мобільного телефону. Писати заяву, про те, що вимагають гроші.

Порада стане у пригоді й коли телефонують правоохоронці. Щоправда, липові. З Михайлом зв'язалися з приводу сина. Мовляв, він побився, його затримали і тепер посадовлять. Пропонували владнати все грішми. Чоловік не повірив.

Михайло, постраждалий:

- Я уже, в принципе, понял, что это развод, но боялся, что Андрея где-то держат. Я его набирал, а он сбрасывал. Оказалось, что он просто находился на уроке.

Та й це не весь перелік каверз телефонних шахраїв. За допомоги мобілки спритники працевлаштовують. Набираєш короткий номер і слухаєш автовідповідача. У цей час гривні на номері власному швидко тануть. Або надсилають СМСку з вимогою повернути гроші: ніби хтось помилився, поповнюючи свій рахунок. Пропонують ще позбавити спаму - повідомлень про акції, мелодії, картинки від оператора - або допомогти хворій дитині. Лише коди поповнень надішліть.

Сергій Товстенко-Забелин, провідний фахівець Департаменту компанії мобільного зв'язку:

- Мобільні кошти, які зараховуються на мобільний рахунок, є такими самими коштами, до них треба ставитися відповідально.

Бо ваші кошти - то аферистові платня. Шахраї без труднощів ці віртуальні гривні переводять в готівку. І шукають наступних жертв.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.