Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Трьом "чорним трансплантологам" з клініки Шалімова висунули звинувачення

19 жовтня 2010, 12:42
Дата ефіру/події: Вівторок, 19 жовтня 12:42

Набула продовження скандальна справа чорних трансплантологів. Трьом затриманим хірургам із клініки Шалімова висунули звинувачення. За інформацією міліції, медики спонукали українців продавати свої органи заможним іноземцям.

Прибутковий бізнес на органах організували столичні медики. Людина, яка хотіла оновити свій організм, мала викласти чималу суму. 200 тисяч доларів - ціна за пересадження нирки. Послугами чорних транслпантологів користувалися іноземці: громадяни Ізраїлю та Європи. Донорів організатори бізнесу шукали по всій Україні. Бажаючих розпрощатися зі своєю ниркою вистачало.

Костянтин Стогній, радник Міністра внутрішніх справ України:

- Их приглашали сюда, предлагали им деньги за операции. Они лишались органов. В основном, это о почках идет речь. Пересаживались эти почки другим людям из дальнего зарубежья. Стоимость от 100 до двухсот тысяч долларов. Операции проводились, в основном, из стран бывшего СНГ. Выезжали туда эти медики. Состав был таков: это анестезиолог, хирург, и вот как раз они задержаны. И сейчас восстанавливаются все нюансы этой истории.

Кількість скалічених людей уже перевалила за три десятки. Правоохоронці вважають, що лікарі були лише частиною брудного бізнесу. Наразі шукають їхніх спільників і організаторів. Вербувати, шукати клієнтів і про все домовлятися трійко хірургів навряд чи могли.

Костянтин Стогній, радник Міністра внутрішніх справ України:

- Просто этих людей арендовали, и они выезжали в другую страну для проведения операций. Возможно, в этом медицинском учреждении и нет претензий к этому персоналу. Во-первых, законом это запрещено, кроме близких родственников. Во-вторых, что значит добровольно? Кто добровольно отдаст свой орган? У них просто нужда была. А на нужду можно еще и спровоцировать. В группу входили, наверное, еще и другие. Не думаю, что этими тремя людьми ограничится уголовное дело.

Скандали довкола нелегального пересаджування органів для України вже звичні. Рівно три роки тому, в жовтні 2007-го, в Донецьку затримали ізраїльського хірурга Міхаеля Зіса. Його тоді називали чорним трансплантологом номер один у світі. Українська тюрма надовго могла стати іноземцеві домівкою.

Алла Бачинська, керівник відділу міжнародного розшуку Інтерполу в Україні:

- Ему вменялась торговля людьми с целью дальнейшей трансплантации, нанесение тяжких телесных повреждений, вымогательство.

Подейкували, що на Зіса працювали кілька десятків посередників в усьому світі. Його екстрадиції вимагали кілька країн. Лікаря тримали під вартою в СІЗО, та покарати його так і не вдалося. Спочатку українська Феміда відпустила його під заставу, а згодом взагалі передала Ізраїльським правоохоронцям. Українські міліціянти наразі не відкидають імовірного зв'язку Міхаеля Зіса з трьома українськими хірургами, затриманими за нелегальні операції.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.