Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Колишньому начальникові Львівського СІЗО суд призначив три роки умовно

3 листопада 2010, 14:54
Дата ефіру/події: Середа, 3 листопада 14:54

Три з половиною роки умовно - таке покарання призначив суд колишньому начальнику Львівського слідчого ізолятора за перевищення своїх службових повноважень. Василь Романишин лупцював не лише ув'язнених, але й підлеглих офіцерів. Це чи не єдиний випадок в Україні, коли вину керівника такого типу установи було доведено. Однак колишні підлеглі керівника-садиста вважають вирок надто м'яким.

Надія Кисельчук, колишній працівник СІЗО №19:

- Коли екс-начальник вважав СІЗО фермою, а всіх решту - рабами, і про це він відкрито заявляв, усміхаючись, то покарання три з половиною роки за побиття офіцера - це як рибу кинути в воду.

Пані Надія керувала лікарнею для засуджених, і була однією із тих офіцерів, що п'ять років тому оголосили голодування на знак протесту проти свавілля свого керівника Василя Романишина. Це привернуло увагу прокуратури.

Андрій Максимчук, заступник спецпрокурора м. Львова:

- Начальник слідчого ізолятора наніс, застосував фізичне насильство до підлеглого на очах в інших ув'язнених і в інших підлеглих.

Довести вину керівника СІЗО було непросто, ділиться прокурор. Очевидці були не послідовні у своїх свідченнях. Навіть на лаві підсудних Василь Романишин наганяв на них страху.

"Волю та силу" Романишина відчув на собі й колишній в'язень, який має причини не називатися. Чоловік приємно здивований тим, що керівник СІЗО постав перед судом. Однак каже: у жорстокості офіцера був іноді відтінок справедливості.

Колишній ув'язнений Львівського слідчого ізолятора:

- Жінка одного з працівників прийшла йому пожалілася, що він пропив зарплату - не приніс додому. То він його на двоє суток закрив в карцер.

Прокуратура Львова апелювала до суду з тим, що вирок керівникові-садистові надто м'який. Однак покарання лишилося незмінним - три з половиною роки умовно. Та навіть це величезне досягнення, вважають правозахисники.

Олег Мицик, правозахисник:

- Ця справа є, по-перше, актуальною і унікальною. По-друге, з-за того, що це є замкнутий простір, в якому, як правило, панує кругова порука, інформація звідти не виходить ніколи.

З іншого боку, зміна керівників, на жаль, не міняє сутності такого закладу, як слідчий ізолятор.

Олег Мицик, правозахисник:

- На сьогоднішній день в СІЗО змінилося мало речей. Це є місце не людського поводження з слідчо-арештованими, які є невинними людьми.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.