Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 27 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Вітчизняні кібернетики винайшли робота, який виконує голосові команди

11 листопада 2010, 15:34
Дата ефіру/події: Четвер, 11 листопада 15:34

По роботові в кожну українську оселю. Перспектива не така й неймовірна, як здається. Ми вже звикли до дивовижних винаходів японських, чи європейських науковців. Та про власні, вітчизняні розробки в кібернетиці навіть не здогадуємося.

Відеороликами про закордонних роботів рясніє всесвітня мережа Інтернет. Вони гарні, блискучі, можуть ходити, бігати, грати на музичних інструментах. А найсучасніші здатні орієнтуватися у просторі, розпізнавати предмети, виконувати різноманітні голосові команди і спілкуватися з людьми.

А це робот Ерик - розробка українських науковців. Нехай він і не такий сучасний і красивий на вигляд, як закордонні побратими, проте, розумом не поступається.

Діалог з роботом:

- Куда отнести объект подарок?

- К объекту.

- Имя объекта?

- Плакат Украина.

- Куда отнести розы?

- К объекту.

- Имя объекта?

- Коробка от сканера.

- Получил задание, рассортирую объекты.

Або інше завдання - віднести два пакунки у два різних місця кімнати. Робот має сам ці предмети побачити, розпізнати та доправити.

Українські науковці створили робота, який завдяки камері та різноманітним датчикам може по-своєму бачити світ навколо. Предмети він розпізнає за формою і кольором. На моніторі комп'ютера видно, яким бачить цей світ машина.

Ольга Сухоручкіна, співробітниця Національної академії наук України:

- Вот в этом программном обеспечении вы видели на моделях компьютерные виртуальные сцены. То есть, по воспринятым объектам, проинтегрировав все его возможности, синтезируется искусственное положение о том, какое пространство окружает реальную систему.

Одна з можливостей кібернетичного дива: розпізнавати людський голос. Кількох слів, промовлених у мікрофон, досить, щоб робот почав виконувати команду. Він ще й відповідає людині.

Ольга Сухоручкіна, співробітниця Національної академії наук України:

- Когда я прошу робота что-то выполнить, действует алгоритм распознавания речи. А когда он мне докладывает что-либо, то действует принцип синтеза. У него есть словарь. Его учили, что как называется. А потом учили фразы составлять. Так, как маленький ребенок. Он сначала слова говорит, а потом фразы.

Тож якщо роботові показати всі предмети у вашій квартирі, він чітко орієнтуватиметься і стежитиме за пересуванням. Такі технології можуть стати справжнім скарбом для людей з обмеженими фізичними можливостями, чи й частково заміняти домогосподинь.

Ольга Сухоручкіна, співробітниця Національної академії наук України:

- Вы, находясь, допустим, в командировке, можете знать, что у вас происходит и дома, и на работе. Попросить робота выполнить за вас какую-то задачу. Полить цветы, последить за животными, положить корм животным.

А щоб перетворити ось цю конструкцію на симпатичного зовні робота, винахідникам бракує грошей.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.