Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Київщині поховали дев'ятьох воїнів Другої світової війни

26 листопада 2010, 13:37
Дата ефіру/події: П’ятниця, 26 листопада 13:37

У селищі Балико-Щучинці поховали дев'ятьох воїнів Другої світової війни. Чи не щотижня кістки солдатів знаходять у різних куточках України. Букринський плацдарм називають найбільшою братською могилою. 1943-го це місце перетворилося для півмільйона бійців на справжнє пекло.

Похмурі обличчя, люди в одностроях, ветерани. Лунає прощання слов'янки. Та цього разу під традиційний проводжальний марш проводжають не в армію, а в останню путь воїнів Другої світової війни. Шістдесят сім років вони пролежали в землі. І тільки тепер їх знайшли й ховають за всіма обрядами.

Провести в останню путь побратимів прийшов і Микола Микитович. Він один з небагатьох, хто бачив на власні очі пекло, на яке перетворився букринський плацдарм.

Микола В'ялов, ветеран:

- Освобождал половину Украины, начиная от Курской дуги. Дошёл до Канева, разбили немца, и потом пошли на север на Букринский плацдарм. Непонятно, почему, но, видимо, было место пристрелянное, там была лощина, они перебежали и легли на противоположную сторону, и место было пристреляно миномётом, и все они там полегли, как живые лежали.

На боці німців було не тільки вдале географічне розташування, а й помилки радянських командирів. Тільки за два дні загинуло близько п'яти тисяч десантників. Вони мали вдарити ворога з тилу. Та через неправильний розрахунок стали живими мішенями. Неподалік був шпиталь, куди доправляли поранених і несповна розуму вояків - люди божеволіли від такої кількості смертей.

Олег Корнеєв, пошуковець:

- Первая села в Днепр, вторая села между второй и третьей линией обороны. Село - 80 процентов трупов, и треть раскидало на маленькие подразделения, которые немцы перебили. Приблизительные потери здесь, на Букринском плацдарме, если считать наших и немцев, один к ста.

Дев'яте травня - День перемоги над фашистськими загарбниками. Сама ж війна скінчилася значно пізніше. Утім, для ветеранів і пошуковців вона триває й досі.

Олег Корнеєв, пошуковець:

- Как и нету точных данных, сколько погибло людей во Второй мировой, так что сколько лежит ещё на полях солдат неизвестных - мы даже не знаем.

Микола В'ялов, ветеран:

- Пока последний человек не будет перезахоронен, до тех пор война не будет окончена.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.