Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 18 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Кременчуці півтора десятка родин стали жертвами квартирних аферистів

22 грудня 2010, 12:47
Дата ефіру/події: Середа, 22 грудня 12:47

Без жител можуть залишитися півтора десятка сімей у Кременчуці. Боргів люди не мають, квартири придбали законно. Та продавці виявилися вправними махінаторами - видурювали чужі квадратні метри і збували за підробними документами.

Власна квартира! Таке щастя подружжя з двома дітьми придбало шість років тому. Напозичалося грошей де тільки можна.

Микола, мешканець м. Кременчука:

- Взяли квартиру в таком состоянии - нехорошем. А зараз, в даний момент, робимо ремонт, вкладаємо кошти і боїмося, тому що є родина, і боїмося, щоб не остатися на вулиці.

Відібрати помешкання в подружжя може суд. На рішення Феміди в Кременчуці чекає з півтора десятка сімей. Усіх їх ошукали квартирні аферисти.

Андрій Мудрий, керівник відділу Кременчуцького МВ міліції:

- В ходе расследования уголовного дела было выявлено 14 фактов незаконного завладениями данными квартирами. К уголовной ответственности по данному делу было привлечено 8 лиц.

Нотаріуси, службовці квартирного управління та міськвиконкому. Махінаторську схему розробили на найвищому рівні. Спочатку підшукували порожні оселі з величезними боргами. Їхні власники ордери на державні житла отримали ще за радянських часів. Самі згодом виїхали до Росії. А помешкання так і лишилися - не продані, не приватизовані, не відчужені. Тож до справи взялися шахраї. Спочатку писали генеральну довіреність від російських власників житла на підставних осіб в Україні. Потім - фіктивний обмін.

Старший оперуповноважений відділу Кременчуцького МВ міліції:

- В свою очередь, служебные лица квартирного управления, действуя в преступном сговоре, принимали поддельные справки и доверенности, и, превышая свои служебные полномочия, выдавали незаконно обменные ордера на жилье, которое, в соответствии с требованием жилищного законодательства, имело право выдавать лишь исполком горсовета. При этом подставные лица на самом деле не имели в своей собственности тех квартир, которые они предоставляли для обмена.

Зрештою, в росіян лишалися папірці на не наявні квартири, у махінаторів - реальні квадратні метри. Їх швидко приватизовували і продавали. За чотири роки злочинці обкрутили 14 таких оборудок. Тепер усі незаконно обміняні квартири держава має право повернути в українську власність.

Павло Довгий, заввідділу управління Кременчуцького міськвиконкому:

- Если гражданин России находится в России, имеет жилплощадь в России и делают обмен на Украину - вот такой обмен доступен. Но когда он получил эту квартиру и снимал, ну, в смысле, уехал сам на север, забронировал эту квартиру, потом становится гражданином России, и здесь не прописан, то, естественно, он не может производить такой обмен.

Олександр Хвостенко, старший слідчий відділу УБОЗ у Полтавській області:

- Суд обязан принять решение по самим квартирам, либо же квартиры остаются в собственности добросовестных покупателей, либо же они будут переданы  назад в исполнительный комитет города Кременчуга, в собственность исполкома.

Віддати квартири черговикам чи залишити ні в чому не винним покупцям - вирішити цю дилему тепер має суд. Якщо оселі таки повернуть у держвласність, їхнім останнім власникам доведеться, хіба що, позиватися проти аферистів, аби ті відшкодували завдані збитки. Та вину затриманих ще треба довести.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.