Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 8 жовтня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Разом з інтернет-магазинами в Україні поширилося інтернет-шахрайство

24 грудня 2010, 17:00
Дата ефіру/події: П’ятниця, 24 грудня 17:00

Обережно: інтернет-шахраї. Із популяризацією всесвітньої мережі побільшало афер у ній. Приміром, ошукують клієнтів віртуальних крамниць. Купувати там вигідно. А як не спійматися на гачка зловмисників - дізнавалися наші кореспонденти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Все ще ходите в крамниці, стоїте в чергах і купуєте крам? Даремно. Уже все є у всесвітній мережі, тож влаштовуйтесь зручніше, беруть у руки філіжанку гарячого чаю, і шукайте товар в Інтернеті. Головне - не віддати гроші шахраям.

Віртуальна торгівля для співвітчизників - то щось новеньке, та вже популярне.

Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України:

- В Украине в последние 5 лет темпы развития Интернет - наиболее высокие в Европе.

Оцінили українці переваги купівлі в мережі. Це економія часу - не треба стояти в заторах і чергах, крам привозять кур'єри. Великий вибір товарів, які можна оглянути на екрані свого комп'ютера. І нарешті - заощадження грошей. Товари в інтернет-крамницях дешевші, бо немає зайвих витрат, які закладають в ціну звичайні маркети.

Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України:

- На любой торговой площади должен быть продавец, и не один. Включается охрана, склад, уборка.

Та коли дуже дешево - то підозріло. І це вже вади віртуальної торгівлі. Продають або китайські підробки...

Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України:

- Это не оригинальный телефон, а реплика, так называемая.

Або діють продавці-аферисти, і товару просто немає. Про такі махінації Максим знає не з чуток. Він фотограф. В Інтернеті шукав техніку під творчий проект. І ось побачив оголошення.

Максим, мешканець м. Дніпропетровська:

- Декларировалось, что это фотоаппараты, которые не продались, фирма закрывается.

Максим замовив три апарати. І поцікавився у продавця, як убезпечитись від обману, бо сам він у Дніпропетровську, а товар - у Керчі. Реалізатор запропонував скористатися послугами фірми-посередниці.

Максим, мешканець м. Дніпропетровська:

- Оформляется заявка на покупку того или иного товара, они связываются с продавцом, якобы.

Посередники підтвердили якість і наявність товару. Тож фотограф переказав гроші. І чекав, коли надішлють апарати. Не дочекався: з цієї миті і фірма, і продавець зникли.

Максим, мешканець м. Дніпропетровська:

- Я пострадал на 13 тысяч гривен.

І це не єдина схема шахраювань. Є й інші. Приміром, на порталі оголошень сповіщають: продаємо справжні айфони останнього покоління по п'ятсот гривень. Ціна приваблива, тож охочих купити мобілку вдосталь. Тепер про продавця: він сам - в Англії, з ним можна тільки переписуватися. Дешевизну айфона пояснює перевагами оптових закупівель, і обіцяє надіслати його в Україну. Покупець, натомість, має переказати гроші, ну, звісно, на третю особу. Так ніби безпечніше. Здогадалися, що далі: шахрай гроші отримує. А клієнт навіть товар. Та саму порожню коробочку з-під айфона.

Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України:

- Как только нужно переслать деньги в Зимбабаве на имя получателя в Никарагуа - да, вы действительно получите пустую коробку - извините, сами виноваты.

Фахівці впевнені: грошитися з продавцем можна. Та якщо відомі його реквізити: ім'я отримувача, рахунок банку, номер держреєстрації. Невдовзі таку інформацію надаватимуть усі вітчизняні інтернет-торгівці.

Павло Сідельов, голова Асоціації учасників електронного бізнесу України:

- Обязали, чтобы в доступе покупателя был ИНН и ЕДРПУ - код предпринимателя, благодаря ему можно зайти в реестр и проверить, какому же предпринимателю принадлежит этот магазин.

Так вирішили убезпечувати українців від аферистів-віртуальників. Бо нині на їхнього гачка ловиться чимало покупців.

Руслан Пахомов, в.о. керівника управління МВС України:

- Статистика еще не настроена, но обращений очень много.

Вже почав працювати у структурі Міністерства внутрішніх справ підрозділ боротьби з кіберзлочинами, хоча не без труднощів. Не розуміють міліціянти специфіки виявлення таких злочинців. І законодавство не підлаштоване.

Руслан Пахомов, в.о. керівника управління МВС України:

- Выявлять преступника может быть не так сложно, сложно доказать, что он является преступником, сложно провести его через все ступени правоохранительной системы, через следствие, прокуратуру и суд.

Тож радять не віддавати грошей аби кому. Виявити непорядних торгівців нескладно - на сайті, окрім мобільних номерів, має бути вказаний міський. Бажано, й адреса офісу для приймання претензій-побажань. Відповісти на ваш запит мають протягом доби. Інакше звертайтеся до інших крамниць. І ще: товар, замовлений у всесвітній мережі, обмінювати й повертати дозволено. Як і у звичайних крамницях - упродовж двох тижнів. Відмовляються?

Руслан Пахомов, в.о. керівника управління МВС України:

- Надо обращаться в суд и говорить: вот у нас есть устный договор, он подкреплен перепиской, я приобретал такой товар, но мне продали, но товар не надлежащего качества.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.